Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleményt tett közzé a mákot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásához kapcsolódó egészségügyi problémákról.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) ópium alkaloidokat tartalmazó mákok fogyasztásának kockázatbecslése alapján - megerősítve a 2011-ben megállapított szintet - továbbra is biztonságosnak tekinthető a 10 mikrogramm/testtömeg kilogramm bevitel. Azonban - mivel előfordulhat, hogy a minták kodein koncentrációja magasabb, mint a morfin - a jelenlegi szint becslésekor a morfintartalom mellett a kodeintartalmat is figyelembe vették. Fontos kiemelni, hogy bizonyos élelmiszer-feldolgozási lépések, mint a mosás, hőkezelés és az őrlés, 100-25 százalékkal is csökkentheti a mák alkaloidtartalmát.
A kockázatbecslésről további részletek az EFSA oldalán olvashatók.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)