2018. április 12-én és 13-án Zamárdiban rendezték meg az I. Balaton Open nemzetközi pálinka-és párlatversenyt.
A megmérettetés több szempontból is eltért az eddig megszokottól, elsősorban abban, hogy a bírálóbizottságban csak hölgyek voltak, pontosan 29-en. További különlegessége, hogy az esemény szervezői bátorságukról tanúbizonyságot téve hívták meg a versenyre az almából, cseresznyéből, kékszőlőből, törkölyből nagy gonddal párlatot készítő mestereket, hogy összemérjék tudásukat. A felhívásra 55 nevező 130 tétel beküldésével válaszolt, amelyeket két napon keresztül értékeltek a bírák 40 pontos rendszerben, rendkívül részletes leírást adva az egyes tételekről, mindösszesen 1500 oldal terjedelemben. Az észrevételeket a feldolgozás és összegzés után megosztják a versenyzőkkel, így segítve őket abban, hogy megtudják, mit értékeltek nagyra a hölgyek, és melyek azok a tulajdonságok, amiket erősítve vagy javítva még inkább kedvében járhatnak a pálinkakedvelők táborának.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével a pálinkakészítőket és érdeklődő fogyasztókat információkban bővelkedő szakmai délelőttel is várták a szervezők a díjátadót megelőzően, ahol Ágoston Krisztián pénzügyőr alezredes (NAV) a pálinka jövedéki szabályozásáról, Szöllősi Edit pálinkareferens, vezető főtanácsos (FM) a pálinka eredetvédelméről és országimázsban betöltött szerepéről, míg Pető Krisztina vezető élelmiszeripari szakértő (NAK) az alkoholos italok önkéntes jelölési rendszeréről tartott előadást.
A szervezők kérésének megfelelően a női zsűri nagy odafigyeléssel és kellő szigorral értékelte a beérkezett mintákat, melynek köszönhetően mindössze 9 aranyérmet osztottak ki. A legjobb almapálinkát Rauf Csaba Florina, a legjobb cseresznyepálinkát László József Attila készítette, a kékszőlők között Rátesy Tamás érlelt Néró szőlőpálinkája, míg a törkölyök között a CRUXX Gemina Sárgamuskotály törkölypálinka lett a győztes. A verseny legeredményesebbje a CRUXX Gemina (Color Fruit Kft.) lett. A részletes eredménylista már elérhető a Balaton Open Facebook-oldalán.
Gratulálunk a díjazottaknak, bízunk benne, hogy lesz folytatás, és a szervezők valamint a résztvevők pálinka iránti szeretetének, és minőségi termékek iránti elkötelezettségének köszönhetően az újfajta versenyrendszer hagyományt teremt majd.
(NAK/Pető Krisztina) (Kép: Borsmenta.hu – Papp Zoltán)