Élelmiszer-feldolgozás

Frissült a 3-monoklór-propán-diol és zsírsav-észtereinek kockázatértékelése. A módosított értékelés 2018. január 10-én jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) folyóiratában.


A-monoklór-propán-diol (3-MCPD) és annak zsírsav-észterei bizonyos feldolgozott élelmiszerekben és növényi olajokban, főleg pálmaolajban a feldolgozás – elsősorban az olajfinomítási folyamatok – során keletkező glicerin-alapú szennyező anyagok. A 3-MCPD tartalmú élelmiszerek fogyasztása lehetséges egészségügyi kockázatot jelent az ezeket az élelmiszereket átlagos mennyiségben fogyasztó fiatal korcsoportokban, és a nagyfogyasztók esetében minden korcsoportban. Az EFSA szakértői először 2016-ban vizsgálták meg a 3-MCPD közegészségügyi kockázatát. A 3-MCPD-re és zsírsav-észtereire tolerálható napi bevitelt (TDI) 0,8 µg/testtömeg kilogramm értékben határozták meg.

Az EFSA úgy határozott, hogy felülvizsgálja értékelését, miután a FAO/WHO Élelmiszeradalék Szakértői Bizottság (JECFA) ugyanabban az évben egy magasabb biztonsági szintet állapított meg (4 µg/testtömeg kilogramm). Az EFSA szakemberei korszerű tudományos megközelítést alkalmaztak a 3-MCPD újraértékelésére, és ennek eredményeként két és félszeresére emelkedett a korábbi biztonságos szint (2 µg/testtömeg kilogramm). A technikai különbségek ellenére mindkét testület ugyanazokat az általános következtetéseket vonta le a 3-MCPD esetleges káros hatásairól és a közegészségügyre vonatkozó aggályokról. A folyóiratban megjelent értékelés itt elérhető.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei