Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett 2017. utolsó negyedében a mesterséges transzzsír bevitelének uniós korlátozásáról, valamint a növényvédő szerekkel és a növényvédőszer-maradványokkal kapcsolatos uniós jogszabályok REFIT-értékeléséről.


transzzsírra vonatkozó bevezető hatásvizsgálat egy olyan lehetséges uniós kezdeményezést foglal össze, amely korlátozni kívánja a mesterséges transzzsírok bevitelét az európai fogyasztók étrendjében. Az egyes tagállamokban már sor került különböző intézkedésekre - köztük Magyarországon is életbe lépett a 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet -, és az utóbbi években csökkent is a bevitelük. A bizottság ennek ellenére is túlzó mértékűnek tartja a bevitt mennyiséget és arra a következtetésre jutott, hogy az unión belüli egységesség hiánya akadályozza a belső piac hatékony működését, negatívan befolyásolja a fogyasztók egészségét és hozzájárul az egészségi egyenlőtlenség fennmaradásához. A lehetséges intézkedések meghozatalához a bizottság szeretné megismerni a hatásvizsgálat fő elemeivel kapcsolatos véleményeket. A magyar nyelvű kérdőív az EU Survey portálon érhető el, kitöltésére 2018. február 9-ig van lehetőség.

Az Európai Bizottság nem feledkezik meg az uniós polgárok aggályairól, és az átláthatóság érdekében intézkedéseket kíván tenni a növényvédőszer-használat engedélyezésével, korlátozásával vagy éppen tiltásával kapcsolatban. Egy átfogó konzultációsorozat részeként ez a nyilvános konzultáció az uniós állampolgárok véleményének megismerésére szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen pozitívumai és negatívumai vannak a jogszabályoknak, és mennyire védik az emberek és az állatok egészségét, valamint a környezetet. A magyar nyelvű kérdőív az EU Survey portálon érhető el, kitöltésére 2018. február 12-ig van lehetőség.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei