Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága 2017. november 22-én elfogadta az ökológiai termelésre és a címkézésre vonatkozó új uniós jogszabályt, amely elősegíti a fogyasztók ökológiai élelmiszerekbe vetett bizalmát és várhatóan javítja az ágazat növekedési lehetőségeit.


Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó első uniós rendeletet (2092/91/EGK) 1991-ben fogadták el, amely tükrözte és elismerte az ökológiai termékek mozgásának egyre növekvő fontosságát Európában. A jogszabály először csak a növényi eredetű termékekre korlátozódott. Annak érdekében, hogy az állati eredetű termékekre és a feldolgozásra, ellenőrzésekre, valamint a marketingre is kiterjedhessen, 1998-ban, majd 2007-ben is felülvizsgálták.

A jelenleg alkalmazandó jogi keretrendszer az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK tanácsi rendelet, amely körvonalazza az ökológiai gazdálkodás célkitűzéseit és elveit, rögzíti az általános termelési szabályokat, leírja az ökológiai termelési szabványokat, ellenőrzési rendszert, valamint a címkézési követelményeket. A Bizottság ezt követően két végrehajtási rendeletet fogadott el: a 889/2008/EK rendeletet, amely kiegészítette a részletes gyártási szabályokat, a címkézési szabályokat és az ellenőrzési követelményeket, valamint az 1235/2008/EK bizottsági rendeletet, amely végrehajtotta az új behozatali rendszert.

2010-ben elfogadásra került egy új EU-s ökológiai logó, amely az ökológiai szabályok egyedülálló készletét szimbolizálja az egész Európai Unióra kiterjedően. Az „ökológiai levél” használata kötelező az előre csomagolt uniós termékeknél, viszont az importált termékek esetében opcionális. A harmonizált jogszabályi rendszernek köszönhetően az ökológiai gazdálkodás igen gyorsan fejlődött az Európai Unióban. A szabályozás további hozadéka, hogy a gazdálkodók és az élelmiszergyártók számára elegendő garanciaként szolgált, hogy egy stabil jogi rendszerre támaszkodva tudták megvalósítani az ökológiai gazdálkodásra és élelmiszer-termelésre való átállási szándékukat.

Az új jogszabály szövegét a Mezőgazdasági Bizottságnak az Európai Parlamentnek és a Bizottságnak is jóvá kell hagynia mielőtt közzéteszik az Európai Unió hivatalos lapjában és hatályba lép. Az új szabályokat 2020. január 1-től kell kötelezően minden ökológiai termék előállítónak alkalmazni.

A bioélelmiszerek szabályozásáról további részleteket az Európai Parlament oldalán olvashatnak.


(NAK)
 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok