Élelmiszer-feldolgozás

Az ISO/IEC 17025:2005 szabvány felülvizsgálata a végső szakaszba lépett.


Az ISO és az IEC (International Electrotechnical Commission) által közösen kidolgozott Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános követelményeiről szóló szabvány új verziója felváltja a 2005-ös verziót, és az év végéig közzétételre kerül. A szabvány évek alatt vált nemzetközi referenciává a vizsgáló és kalibráló laboratóriumok számára, amelyek bizonyítani szeretnék, hogy az eredményeik megbízhatóak. Az ISO/IEC 17025 követelmények olyan sorát tartalmazza majd, amelyek lehetővé teszik a laboratóriumok számára eredményeik tökéletesítését.

A laboratóriumi környezet erőteljes megváltozása, 2005 - a szabvány közzététele - óta tette indokolttá a felülvizsgálatot és a változások integrálását.

A bevezetésre váró főbb változások:
1)    A folyamatszemlélet ezentúl megfelel az új szabványoknak, mint az ISO 9001, az ISO 15189, és az
ISO /IEC 17021-1. A felülvizsgált szabvány a feladatok és lépések részletes leírása helyett a folyamat eredményét emeli ki.

2)    Egyre nagyobb figyelmet kap az informatika, hiszen napjaink laboratóriumaiban infokommunikációs rendszerekkel dolgoznak - vagyis a számítástechnika, és a távközlés különböző eszközeivel -, ezért az informatikára összpontosítva a szabvány már elismeri, és beépíti a számítógépes rendszerek, elektronikus nyilvántartások, elektronikus eredmények, és jelentések készítését.

3)    A szabvány új verziója tartalmaz egy fejezetet a kockázatalapú gondolkodásról, és ismerteti a közös vonásokat az ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek új verziójával.

4)    A terminológia korszerűsítve lett. A szakma sajátos szavainak és kifejezéseinek összessége jobban kell, hogy illeszkedjen a mai világhoz, ugyanis a nyomtatott kézikönyvek, feljegyzések és jelentések lassan megszűnnek az elektronikus verziók mellett.

5)    A hatályos megfelelőségértékelési szabványokhoz történő igazításhoz (MSZ EN ISO/IEC 17021:2007, MSZ EN ISO/IEC 17000:2005) új felépítés került elfogadtatásra.   

6)    Az alkalmazási terület felülvizsgálata megtörtént, hogy kiterjedjen az összes laboratóriumi tevékenységre.

 


(Forrás: https://www.iso.org/news/ref2212.html)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok