Új élelmiszeripari jellegű, takarmányokra vonatkozó szabványok léptek életbe néhány hete Magyarországon.
A malomipari termékekre vonatkozó 2-201 számú Magyar Élelmiszerkönyv-előírással, valamint az európai szabályozással (742/210/EU) és az érvényben lévő hazai szabványokkal (MSZ EN 15587:2008+A1:2014, MSZ EN 16378:2013) összhangban 2017. július 1-jén a Magyar szabványügyi Testület szakértőinek közreműködésével megjelentek az MSZ 6180:2017 „Kukorica malomipari felhasználási célra”, az MSZ 6342:2017 Rozs élelmezési célra”, valamint az MSZ 6383:2017 „Búza és durumbúza élelmezési célra” című szabványok.
Továbbá új kiadásként jelentek meg az MSZ 6193:2017 „Tönkölybúza élelmezési célra”, az MSZ 6252:2017 „Tritikálé élelmezési célra”, valamint az MSZ 6273:2017 „Cirok élelmezési célra” című nemzeti szabványok. Ugyancsak megjelent az MSZ 6369-7:2017 „Lisztvizsgálati módszerek. 7. rész: Őrlési finomság meghatározása”, amely visszavonta az MSZ 6369-7:1978-at.
További részleteket a Magyar Szabványügyi Testület oldalán olvashatnak.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)