2017. július 19-én a tagállamok képviselői megszavazták az Európai Bizottság javaslatát, amely alapján csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen levő akrilamid mennyiségét.
Az akrilamid olyan rákkeltő anyag, amely különösen a burgonya- és gabonaalapú termékekben, valamint a kávéban és pótkávéban természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során, vagyis akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy (a sütőben) sütik. Az akrilamid élelmiszerekben való jelenlétét 2002-ben igazolták, amely rákkeltő hatását 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) is megerősítette.
A Bizottság végleges elfogadása előtt a megszavazott javaslat a Tanács és az Európai Parlament elé kerül, ahol három hónapos vizsgálati fázison fog átesni. A várhatóan 2018 tavaszára hatályba lépő új rendelet kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszeripari vállalkozók számára.
További részleteket az Európai Bizottság sajtóközleményében olvashatnak.
(NAK)