Élelmiszer-feldolgozás

Az enterotoxinok okozta esetek jelentős számát az A szerotípus okozza. A nem megfelelő higiéniai körülményeknek köszönhetően a leggyakrabban érintett élelmiszerek a sajt, a hús, a tojás és a zöldségek.


A staphylococcusok által termelt enterotoxinok számos élelmiszermérgezés kiváltói. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority - EFSA) 2014-es jelentése alapján a bakteriális toxinok a mérgezéses esetek 16 százalékáért (843 eset), míg ezek közel feléért (393 eset) konkrétan az enteretoxinok voltak a felelősök. Az enterotoxinok okozta esetek jelentős számát az A szerotípus okozza. A nem megfelelő higiéniai körülményeknek köszönhetően a leggyakrabban érintett élelmiszerek a sajt, a hús, a tojás és a zöldségek.

Ezen élelmiszerek feldolgozása során fokozottan ügyelni kell az élelmiszer-termelő állatok megfelelő egészségi állapotától kezdve, az alapanyagok feldolgozása során az élelmiszerrel érintkező gépek, berendezések, munkaeszközök, tároló- és szállítóeszközök tisztítására, fertőtlenítésére, továbbá a megfelelő hőmérséklet biztosításán át számos egyéb higiéniai  alapkövetelmény betartására. A sajtok alapanyagaként használt tej higiéniai követelményeinek részleteiről a kölcsönös megfeleltetés témakörei között olvashatnak többet.

Az 1441/2007 bizottsági rendelet rögzíti a tej és tejtermékek staphylococcusok által termelt enterotoxin kimutatására vonatkozó referencia módszert. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre – JRC) által kiadott és hitelesített referenciaanyagok tovább segíti a laboratóriumok módszereinek validálást és verifikálását, valamint az elvégzett mérések megbízhatóságát.

További részleteket a JRC oldalán olvashatnak.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok