Élelmiszer-feldolgozás

Az International Wine and Spirit Research (IWSR) által a 2017-es Vinexpora készített és a napokban bemutatott 2020-ig tartó időszakra vonatkozó előrejelzései alapján tíz jellemző borpiaci tendenciát lehet kiemelni, amely több meglepetést is tartogat az ágazat szereplői számára.


1. Az előttünk álló néhány évben várhatóan az ázsiai piac fejlődik majd a legdinamikusabban.

Kínában várható a legnagyobb fogyasztásnövekedés az import adatok alapján, amely 2015-2020 közötti időszakban 72%-kal járul a világ várható borfogyasztás növekedéséhez. Jelenleg Kína 5,52 millió hektoliter bort importál (2015), amelynek értéke 2 milliárd amerikai dollár. Az importált borok jelentős része (71%) palackos bor. Folyóbort csak kisebb mennyiségben szállítanak Kínába, amely az import mennyiségének 26%-át teszi ki. A legnagyobb beszállítók: Franciaország, Ausztrália, Chile és Spanyolország. Franciaország egymaga 31%-kal részesedik a kínai import mennyiségéből, értékét tekintve viszont a 44%-át adja. A második helyen Ausztrália áll 22%-os piaci részesedéssel az import értéket tekintve, Chile pedig a mennyiség tekintetében 27,8%-kal áll a második helyen, őket követi Spanyolország. Chile és Spanyolország az alacsonyabb árú termékekkel jelenik meg a kínai piacon.

India esetében közel 50%-os fogyasztásnövekedést jeleznek előre, ahol Kínához hasonlóan viszonylag alacsony a borfogyasztás szintje. Bizonyosra vehető, hogy olyan feltörekvő országok esetén várható a legnagyobb növekedés, ahol jelenleg csekély mennyiségű borfogyasztás jellemző.

2. Az Amerikai Egyesült Államok Kína után a második motorja lesz a világ borpiacának. Az USA jelenleg a világ legnagyobb fogyasztója a borimport adatok alapján. 2020-ig tartó időszakban az import értékét tekintve 11%-kal járul majd a piacbővüléshez.

3. Európa marad továbbra is a világ legnagyobb borfogyasztója. Európa jelenleg a világ borfogyasztásának 60%-át adja. Az első hely továbbra is megmarad annak ellenére, hogy a borfogyasztás tovább csökken a hagyományos bortermelő és borfogyasztó országokban, mint pl. Franciaországban.

4. Portugália lesz Európa legnagyobb borfogyasztója: az előrejelzések szerint 2020-ra Portugália borfogyasztása meghaladja Franciaországét. Ez a növekedés főként a turizmus élénkülésének lesz köszönhető. Franciaországban egyébként további 7,5%-os fogyasztáscsökkenést jeleznek előre. Így az egy főre jutó éves átlagos borfogyasztás 2020-ra 43,6 literre csökkenhet.

5. Az eddigi legnagyobb borimportőrök esetében nem lesz változás: továbbra is Németország és Nagy-Britannia lesznek a legnagyobb importőrök, 2020-ra Kína feljön a harmadik helyre.

6. Az első 10 legnagyobb fogyasztásnövekedési kilátásokkal bíró országok között három afrikai országot is találunk: Elefántcsontpart, Namíbia és Nigéria. Jelenleg Afrika legnagyobb beszállítója Spanyolország, tekintettel arra, hogy a kontinensen főként folyóbor iránti igény jelentkezik.

7. A rozé borkategória fejlődik majd a legdinamikusabban: bár csak kis piaci részesedéssel bír (2,3%) a vörös és fehérborokhoz képest, 2020-ig 6%-os piaci részesedés növekedés várható, így elérheti a 3,5%-os részedest. Ezzel szemben a másik két kategória tendenciái nem változnak: a vörösborok iránti kereslet tovább csökken majd, a fehér borok iránti keresletnél viszont további növekedés várható. Az előrejelzések szerint 2018 után a fehér borok piaci részesedése meghaladja a vörösborokét.

8. A pezsgők tekintetében a Prosecco ugrásszerű növekedése várható: Olaszországban 13,6%-os fogyasztásnövekedést várnak, de Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és a skandináv országokban is dinamikus piacbővülés elé néz a termék.

9. A prémium iránti kereslet tovább nő. Várhatóan az 5 amerikai dollár feletti termékkategóriák iránti kereslet nő a legnagyobb mértékben, amely főként az amerikai piac növekedésének lesz köszönhető.

10. A nemzetközi kereskedelemben Olaszország marad továbbra is a legnagyobb exportőr a mennyiségeket tekintve, míg a borexport értékét tekintve Franciaország megőrzi az első helyét 2020-ig. Spanyolország tovább folytatja térhódítását a nemzetközi piacokon, különösen a Kínába irányuló borexportja növekszik majd.

 


(NAK/ISWR Global Study 2015-2020 és a Comtrade adatai)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok