Élelmiszer-feldolgozás

A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága bővebb tájékoztatót készített a 2017. január 1-től bevezetett, az élelmiszeripari és vendéglátóhelyi kedvezményes forgalmiadó-mérték használatáról.


2017. január 1-től több ponton is módosult a 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény), melyben az élelmiszeripar több szereplője is érintett. A változások érintik a munkabéreket, az SZJA-t, az adózás rendjét, de ugyanúgy az EKÁER-t, az illetékfizetést, a jövedéki adót és az áfát is. Az egyes – főként az adókulcsokat érintő változásokat – az alábbiakban foglaljuk össze.

 

Állati eredetű termékek


Az áfatörvény V. fejezetében (adó mértéke) az alábbi részek szerepelnek a jelenleg érvényben lévő áfa-kulcsok kapcsán:
•    „82. §. (1)Az adó mértéke az adó alapjának 27 százaléka.
•    (2) A 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.
•    (3) A 3/A. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 18 százaléka.

Élelmiszeripari vonatkozásban a törvény 3. számú melléklete már tartalmazza – többek között – a tápszerre, sertésre, szarvasmarhára, juhra, kecskére és bárányra vonatkozó előírásokat. Ez a melléklet egészült ki 2017. január 1-jével az 52-54. pontokkal, melyek a tejet (kivéve az anyatej, UHT és ESL tej), a madártojást héjában (frissen), valamint az egyes baromfitermékeket tartalmazzák, mindenre egységesen alkalmazhatóan az 5 %-os adókulcsot. A közösségi beszerzésre, előlegfizetésre, termékimportra és fordított adózásra minden esetben csak a hatálybalépést követően alkalmazható a kedvezményes adómérték!

A törvény 3/A. számú mellékletében felsoroltak szerint a további tejtermékekre, valamint a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékekre a 18 % adókulcs továbbra is érvényben marad. A melléklet szolgáltatás része egészült ki – többek között – az „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)” résszel, mely a vendéglátó szektornak okozott némi fejtörést 2017-ben.

 

Vendéglátóhelyi különbözőségek

 

Az áfatörvény változásában az egyes étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtására a 18 %-os kedvezményes adómérték alkalmazását rendelte el. Ehhez azonban több pontnak is meg kell felelni a szabályozás szerint:
•    „az Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
•    ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 (Étkezőhelyi szolgáltatás) alá kell tartoznia,
•    a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.”

A feltételek konjunktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfakulcs nem alkalmazható. Fontos megjegyezni, hogy 2018. január 1-től ez a kedvezmény tovább, 5 %-ra csökken.


A kedvezményes áfa ott alkalmazható, ahol a fogyasztást lehetővé tevő szolgáltatások vannak túlsúlyban, illetve kiszolgálás során mindig a vevő szándéka a mérvadó. Ezek szerint az értelmezések megkülönböztetik a szolgáltatás nyújtását (18%), amely helyben fogyasztást tesz lehetővé egyéb kiegészítőkkel (ülőhely, tisztán tartott környezet, szalvéta, tálca, esetleg kiszolgálás, stb.), és fontos, hogy az étel/ital helyben készült – ital esetében alkoholmentes is – legyen.
A termékértékesítésnek számít (27%) a helyben készített, de elvitelre kért meleg étel, illetve a helyben készített étel akkor is, ha a szolgáltatás mértéke háttérbe szorul. Ide kerül például a házhozszállítás is, illetve az ugyan helyben készített, de az alkoholos italok köre.


Érdekességek, használati útmutatók, a teljesség igénye nélkül:
•    Az üdítőautomaták által készített „szörpök” – még a szóda is – helyben készített italnak számítanak, ugyanígy a limonádé, kávé, tea, almafröccs is (18 %).
•    Kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, amennyiben a felszolgált ital helyben készített és nem tartalmaz alkoholt, valamint az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében valósul meg.
•    A „vodka-narancs” példáján… Ha a vendég „helyben készített” narancslét rendelt, akkor az – a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén – a kedvezményes 18%-os adómérték alá tartozik. A vendég által rendelt vodka a 27 %-os adómérték alá tartozik. Amennyiben pedig a vendég vodka-narancsot rendelt, akkor ez az ital, tekintettel arra, hogy az alkoholtartalmú italok még helyben készítés esetén sem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, szintén 27%-os adókulccsal adózik.
•    Ha a menüt két részletben (helyben fogyasztva és elvitelre) kérjük, ez esetben ketté bontva köteles az étterem felszámolni.
      - Az étel ugyanott helyben fogyasztva így példának okán olcsóbb (18 %), mint elvitelre kérve (27%).
      - A helyben fogyasztott termék „maradékát” elcsomagolva 18%-al számolhatjuk.
•    Olyan esetben, ha a főzőkonyhát üzemeltető vendéglátó egység nem mindent maga állít elő, hanem – hangsúlyozottan – kiegészítő jelleggel pl. süteményt, savanyúságot készen szerez be mástól, és ezeket is felszolgálja a saját maga által készített ételek mellett a vendégei részére, akkor ezek a kiegészítő ételek az étkezőhelyi szolgáltatás részévé válnak, arra a kedvezményes adómérték alkalmazandó (18%).
•    Többféle tétel (pl. étel és alkohol) kérése estén az adott tétel bizonylaton feltüntetve adott kedvezménnyel számolható.


A vendéglátóhelyeken működtetett online pénztárgépek a különböző áfa-kulcsokkal (5%, 18%, 27%) beprogramozhatók. Fontos figyelemmel lenni ebben az esetben a „szervízdíj” számítására is! Ezen tételek is felvihetők a megfelelő gyűjtőkbe; ezt a későbbiekben a szolgáltatások és termékértékesítések igénybevételével arányosítottan kell figyelembe venni a számla/bizonylat kiállításánál.
Minden esetben fontos, hogy – aki ez idáig nem tette meg, esetleg vannak még megválaszolatlan kérdései – az adott egység vezetője és könyvelője, vagy egy adószakértő üljön le, nézzék át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által precízen összeállított tájékoztató anyagokat és ábrákat, majd a rájuk vonatkozó egyes pontokat értelmezzék és a lehető leghatékonyabban alkalmazzák.


A NAV által összeállított tájékoztatók ezen a linken érhetők el.

A hatályos ÁFA törvény pedig itt olvasható.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám