Az élelmiszerkönyvi előírások módosításával javítaná a gyorsfagyasztott termékek minőségét a Földművelésügyi Minisztérium.
A változtatásokat tartalmazó javaslat még előkészítés alatt áll, amely alapján a korábbi osztályba sorolás helyett alap- és emelt szintű szabályozást vezetnek be. Ennek köszönhetően a prémiumtermékeket kiemelhetik a kínálatból a gyártók és a legjobb minőségű (prémium) fagyasztott zöldségek és gyümölcsök külön jelölést kaphatnak. A nemzetközi szabványokhoz történő igazodás érdekében néhány definíciót is pontosítanak, valamint új termékekkel bővül az irányelv.
A szabályozott termékek körébe bekerülnek a parajból készült fagyasztott termékek és a fejtett bab is. A Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottság már tárgyalja a módosítást, várhatóan néhány héten belül elkészül a tervezet. Ha életbe lépnek a változások, a gyártók átmeneti időt kapnak arra, a korábban forgalomba hozott termékek pedig mindaddig a piacon maradhatnak, amíg le nem jár a minőségmegőrzési idejük.
(NAK)