Már nyilvánosan elérhetők és használhatóak a tápértékjelölés kiszámításához szükséges adatbázisok a gyorsfagyasztott termékekre, illetve a konzerv termékekre. Az FM ezt a munkát folytatni kívánja az élelmiszeripar minden ágazatában.
A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyik fontos eleme, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás kibővült az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozó, 2016. december 13-tól kötelező tápértékjelöléssel. Három lehetőség áll rendelkezésre – a rendelet 31. cikke értelmében – a tápérték meghatározására: az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok; a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások. Az FM, a NÉBIH, az OGYÉI, a NAK, a Campden BRI Magyarország és a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) elindított egy kezdeményezést, és így már nyilvánosan elérhetők és használhatók az adatbázisok a gyorsfagyasztott termékekre, illetve konzerv termékek alapanyagaira vonatkozóan.
Az adatokat az adatbázishoz az MHKSZ tagjai és egyéb hűtőipari vállalkozások, hatóságok biztosították. Az adatbázis tartalmazza a hazai élelmiszer-vállalkozók, gyártók által előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékek, zsír, telített zsírsavak, szénhidrát, cukrok, fehérje, só és rost akkreditált módszerekkel mért tápértékeinek átlagait, valamint a termékek jellegéből adódóan azt a tartományt (minimum és maximum értékek), amelyben ezek az adatok mozognak, a szezonalitás, termőhelyi és időjárás viszonyok eltérésének következményeként.
Ez az adatbázis rávilágít, hogy a tápérték adatok csak tűrések mellett értelmezhetőek, természetükből adódóan nem állandóak. Az adatbázis előnye, hogy több vállalat, szervezet adataira épül, ezzel segítve a pontosabb adatszolgáltatást.
Az FM ezt a munkát folytatni kívánja az élelmiszeripar minden ágazatában (hús, malomipari termékek, sütő-és édesipari termékek stb.), annak érdekében, hogy egy aktualizált, megbízható tápanyagtáblázat egységes adatforrást biztosítson az élelmiszer-vállalkozóknak az élelmiszerek tápanyagtartalmának meghatározásához, a hatóságok számára pedig a deklarált tápanyagtartalmak ellenőrzéséhez.
Ezúton kérjük szíves segítségüket, abban, hogy a tápanyag adatbázist közösen, összefogva tovább bővíthessük. Kérjük, ha Önöknek rendelkezésükre állnak akkreditált vizsgálólaboratóriumokban meghatározott analitikai adatok, akkor a vizsgálati módszer megadásával, az Élelmiszerlánc-felügyletért felelős Államtitkárság honlapján hivatkozott adatbázis szerint, küldjék meg az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.
(NAK)