A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve kedvező hatással rendelkezik. De nem mindegy, hogy mikor kell és szabad alkalmazni egy-egy ilyen állítást.
Az élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos kommunikációnak egyik jelentős eszköze az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások alkalmazása – derült ki Kovács Krisztina, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága osztályvezetőjének a Magyar Élelmiszerkönyv sütő- és cukrászipari termékek szakbizottság kibővített ülésén tartott előadásából.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendeletet (1924/2006/EK) a kereskedelmi kommunikációban – a vásárlónak ilyen formában szolgáltatott élelmiszerek címkézésén, megjelenítésén vagy reklámjában – is alkalmazni kell. A rendelet hatálya a teljes kereskedelmi kommunikációra kiterjed, vagyis a termékeken feltüntetett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra, a termékek megjelenítése során alkalmazott jelölésre, a termékismertetésre és -reklámra, valamint az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka- és fantázianevekre. Fontos kiemelni, hogy a rendeletet az éttermek, kórházak, iskolák, étkezdék és közétkeztetéssel foglalkozó hasonló gazdasági szereplők ellátására szánt élelmiszerek vonatkozásában is alkalmazni kell.
A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve kedvező hatással rendelkezik. Sütőipari termékek esetében, ha a szénhidráttartalom mennyiségi csökkentése eléri a 30%-ot a hasonló termékekhez viszonyítva, feltüntethető a „csökkentett szénhidráttartalom”. Továbbá az 1924/2006/EK rendelet mellékletében előírt kritériumok megvalósulása esetén alkalmazható például az „alacsony cukortartalom”, a „cukormentes”, valamint a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” állítás. A rendelet értelmében a „light”, illetve „lite” (azaz könnyű), valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás alkalmazására vonatkozó feltételek megegyeznek a „csökkentett” kifejezésre meghatározott feltételekkel. Az állítással együtt az élelmiszer „light”, illetve „lite” jellegét adó jellemzőket is fel kell tüntetni (pl. light – cukormentes). A „csökkentett” állításnál a csökkenés mértékét is fel kell tüntetni, illetve édesítőszerek alkalmazása esetén fontos annak jelölése is a megnevezésben.
A sütőipari termékek esetében, ha az élelmi rostok mennyisége eléri a 3g/100g vagy az 1,5g/100kcal értéket, „élelmirostforrás” felirat, illetve ha legalább ennek a dupláját tartalmazza (6g/100g vagy az 3g/100kcal), akkor az „élelmi rostban gazdag” állítás alkalmazható. Az általános megfogalmazás, mint pl. „A korpás kenyér értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz” nem engedélyezett. Viszont, ha a termék adott vitamin- vagy ásványianyag-tartalma eléri a napi beviteli referenciaérték 15%-át, alkalmazható a „[vitamin(ok) neve]- és/vagy [ásványi anyag(ok) neve] forrás” jelölés, vagy amennyiben a tartalom meghaladja a minimális 30%-ot, a „[vitamin( ok) neve]-ban és/vagy [ásványi anyag(ok) neve]-ban gazdag” állítás alkalmazható. A referenciaértékeket a 1169/2011/EU rendelet tartalmazza.
Egészségre vonatkozó állítások közé tartozik mindazon állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van. A 432/2012/EU rendelet alapján sütőipari termékek esetében számos egészségre vonatkozó állítás alkalmazható. Nem specifikus állítások – általában az egészségre vagy az egészséggel kapcsolatos jó közérzetre gyakorolt általános, nem részletezett kedvező hatásaira való hivatkozás– mellett vagy után fel kell tüntetni az engedélyezett, egészségre vonatkozó állításokat.
Nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a tápértékjelölés, a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód jelentőségére vonatkozó kijelentés, valamint az állításban megfogalmazott kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyiség és fogyasztási minta feltüntetése nem szükséges. Viszont a fogyasztó kérésére minden információról tájékoztatást kell tudni adni, azonban a figyelmeztetést azok számára, akiknek kerülniük kell az élelmiszer fogyasztását, valamint az esetleges túlfogyasztásból adódó kockázatokra vonatkozó figyelmeztetést minden esetben fel kell tüntetni.
Az engedélyezett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások listája, illetve további információk az Európai Bizottság hivatalos oldalán is elérhetők (http://ec.europa. eu/nuhclaims/). További fontos változás, hogy 2016. július 20-tól már nem különleges táplálkozási célú élelmiszer a gluténérzékenyeknek szánt termék. E dátumtól a „diabetikus” élelmiszerek is „normál” fogyasztású élelmiszerekként kezelendők, megszűnt a „diabetikus” kategória.
(NAK)