Élelmiszer-feldolgozás

A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve kedvező hatással rendelkezik. De nem mindegy, hogy mikor kell és szabad alkalmazni egy-egy ilyen állítást.

 


Az élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos kommunikációnak egyik jelentős eszköze az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások alkalmazása – derült ki Kovács Krisztina, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága osztályvezetőjének a Magyar Élelmiszerkönyv sütő- és cukrászipari termékek szakbizottság kibővített ülésén tartott előadásából.


Az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendeletet (1924/2006/EK) a kereskedelmi kommunikációban – a vásárlónak ilyen formában szolgáltatott élelmiszerek címkézésén, megjelenítésén vagy reklámjában – is alkalmazni kell. A rendelet hatálya a teljes kereskedelmi kommunikációra kiterjed, vagyis a termékeken feltüntetett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra, a termékek megjelenítése során alkalmazott jelölésre, a termékismertetésre és -reklámra, valamint az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka- és fantázianevekre. Fontos kiemelni, hogy a rendeletet az éttermek, kórházak, iskolák, étkezdék és közétkeztetéssel foglalkozó hasonló gazdasági szereplők ellátására szánt élelmiszerek vonatkozásában is alkalmazni kell.


A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve kedvező hatással rendelkezik. Sütőipari termékek esetében, ha a szénhidráttartalom mennyiségi csökkentése eléri a 30%-ot a hasonló termékekhez viszonyítva, feltüntethető a „csökkentett szénhidráttartalom”. Továbbá az 1924/2006/EK rendelet mellékletében előírt kritériumok megvalósulása esetén alkalmazható például az „alacsony cukortartalom”, a „cukormentes”, valamint a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” állítás. A rendelet értelmében a „light”, illetve „lite” (azaz könnyű), valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás alkalmazására vonatkozó feltételek megegyeznek a „csökkentett” kifejezésre meghatározott feltételekkel. Az állítással együtt az élelmiszer „light”, illetve „lite” jellegét adó jellemzőket is fel kell tüntetni (pl. light – cukormentes). A „csökkentett” állításnál a csökkenés mértékét is fel kell tüntetni, illetve édesítőszerek alkalmazása esetén fontos annak jelölése is a megnevezésben.


A sütőipari termékek esetében, ha az élelmi rostok mennyisége eléri a 3g/100g vagy az 1,5g/100kcal értéket, „élelmirostforrás” felirat, illetve ha legalább ennek a dupláját tartalmazza (6g/100g vagy az 3g/100kcal), akkor az „élelmi rostban gazdag” állítás alkalmazható. Az általános megfogalmazás, mint pl. „A korpás kenyér értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz” nem engedélyezett. Viszont, ha a termék adott vitamin- vagy ásványianyag-tartalma eléri a napi beviteli referenciaérték 15%-át, alkalmazható a „[vitamin(ok) neve]- és/vagy [ásványi anyag(ok) neve] forrás” jelölés, vagy amennyiben a tartalom meghaladja a minimális 30%-ot, a „[vitamin( ok) neve]-ban és/vagy [ásványi anyag(ok) neve]-ban gazdag” állítás alkalmazható. A referenciaértékeket a 1169/2011/EU rendelet tartalmazza.


Egészségre vonatkozó állítások közé tartozik mindazon állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van. A 432/2012/EU rendelet alapján sütőipari termékek esetében számos egészségre vonatkozó állítás alkalmazható. Nem specifikus állítások – általában az egészségre vagy az egészséggel kapcsolatos jó közérzetre gyakorolt általános, nem részletezett kedvező hatásaira való hivatkozás– mellett vagy után fel kell tüntetni az engedélyezett, egészségre vonatkozó állításokat.
Nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a tápértékjelölés, a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód jelentőségére vonatkozó kijelentés, valamint az állításban megfogalmazott kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyiség és fogyasztási minta feltüntetése nem szükséges. Viszont a fogyasztó kérésére minden információról tájékoztatást kell tudni adni, azonban a figyelmeztetést azok számára, akiknek kerülniük kell az élelmiszer fogyasztását, valamint az esetleges túlfogyasztásból adódó kockázatokra vonatkozó figyelmeztetést minden esetben fel kell tüntetni.


Az engedélyezett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások listája, illetve további információk az Európai Bizottság hivatalos oldalán is elérhetők (http://ec.europa. eu/nuhclaims/). További fontos változás, hogy 2016. július 20-tól már nem különleges táplálkozási célú élelmiszer a gluténérzékenyeknek szánt termék. E dátumtól a „diabetikus” élelmiszerek is „normál” fogyasztású élelmiszerekként kezelendők, megszűnt a „diabetikus” kategória.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám