Kamarai hírek

Győrffy Balázs a  kamara iránti bizalom jelének nevezte, hogy az előterjesztés alapján a  mindenkori kamarai elnök tölti be az Egyeztető Fórum elnökének a tisztségét. Ez  óriási felelősség és lehetőség is, amellyel élnünk kell – tette hozzá. A  határokon átívelő nemzetrészek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta  és kiemelte, hogy az élelmiszeripart a termeléssel összhangban kell  fejleszteni. A vidékfejlesztés pedig az agrárium és az élelmiszeripar nélkül a  határon túl is elképzelhetetlen – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs.

A Fórum  létrejöttét sokéves előkészület előzte meg, amelynek mozgatórugója a Magyar  Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének tagszervezete, az Orosházi  Gazdakör volt. A kapcsolatépítés 2006-ban kezdődött és Jakab István  MAGOSZ-elnök szerint az összefogásban Magyarország nagyon jelentős eredményeket  ért el. Ez a kezdeményezés végre keretet ad az együttműködésnek, hiszen erős  gazdasági kapcsolatok nélkül az igazi siker elmarad – hangsúlyozta. Jakab István  úgy látja, hogy az a nemzet a sikeres, amely képes önmagát megszervezni.

A  Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerint az agrárium  nagyszerű terep arra, hogy politikai hozzáállástól függetlenül közös nevezőt  találjunk. Tóth Katalin szerint ez egy olyan terület, amely képes integrálni és  nem az egyéni érdekek mentén, hanem egy közös cél érdekében. Egy a múlt, egy a  jelen és fejlődési irány is csak egy felé mutathat- tette hozzá, megemlítve a  Darányi Ignác ösztöndíj és gyakornoki programot.

A Nemzeti  Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke úgy látja, hogy ez a rendezvény egy  újabb elismerése Békés megye agráriumának és az Orosházi Gazdakörnek. Kulcsár  László emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt a földtörvény és a sertésprogram  országos vitája is ebből a megyéből szerveződött és fontos állomás, hogy ennek  a határon túli együttműködésnek a magvai is az alföldi városban lettek elvetve.

Horváth József,  az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke szerint a határokon átívelő kapcsolatok  építése mindenképpen mérföldkőhöz ért a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető  Fórumának a megalakulásával. Hozzátette: a magyarságnak 100 év múlva is meg  kell tartania kultúráját, közösségi életét, a gazdálkodási feltételeket és a  földjét, amely számára egyenlő az élettel.

2013. május 3.

Nagyné G. Pataki  Ágnes

 

Sajtómegjelenések:

MTI/Vidékfejlesztési  Minisztérium

Oroscafé

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok