Tagoknak

Fazekas Sándor hozzátette, hogy ezt az üzenetet közvetíti a rekordérdeklődés is a kiállításon. Szavai szerint ma a magyar agráriumot újra Európa erős mezőgazdaságai között tartják számon, három éve folyamatos a növekedés, és ennek eredményeként évről-évre bővültek a gépvásárlások.

A világ mezőgazdasági géppiaca folyamatosan növekszik, az idei évre 6 százalékos bővülést prognosztizálnak. Magyarországon a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme 15 százalékkal emelkedett 2013-ban az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg pedig 17 százalékkal nőtt, tehát az ágazat folyamatosan bővül - emelte ki a miniszter.

Fazekas Sándor felidézte a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérését, miszerint a traktorértékesítés tavaly elérte a kétezer darabot, növekszik a nagyobb teljesítményű traktorok iránti igény is.

Magyarországon a mezőgazdasági termelésben használt gépek és berendezések átlagos életkora 10-15 év, és a versenyképesség növeléséhez szükség van modern mezőgazdasági gépekre, fejlett hazai mezőgép-iparra - emelte ki.

Szólt arról is, hogy a hazai mezőgépipar termékeinek majdnem 85 százaléka külföldön talál gazdára, a magyar mezőgazdasági gépgyártók szövetségének adatai szerint az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját, a mezőgazdasági gépexport növekedése elérte a 2 százalékot. Fazekas Sándor közölte: az ágazat fejlesztésének segítéséhez a korábbi drága hitelekkel szemben több új hitelprogram indult, kedvezőbb feltételekkel. Ezek között a gépberuházásokhoz igénybe vehető növekedési hitelprogram (NHP) és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramot emelte ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 85 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság megújításához. Ezen belül a kertészeti gépbeszerzéshez 24 milliárd, az állattartás fejlesztéséhez 35 milliárdot, az élelmiszeripari fejlesztésekhez 25 milliárd forintot, míg a borászati gépbeszerzéshez 1,2 milliárd forint pályázati forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Az EU közös agrárpolitikájának, a KAP-nak a reformja decemberben lezárult, a tárgyalásokon sikeresen képviselték a magyar érdekeket: az ország a következő hét évben 20 százalékkal, 500 milliárd forinttal (1,9 milliárd euróval) több forrást, összesen 12,3 milliárd eurót fordíthat vidékfejlesztésre, agrártámogatásokra - mondta.

Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow mellett - ahol 7 pavilonban összesen 270 kiállító mutatkozik be - társkiállításként idén újra megnyílt a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítás is.

Az idei bemutatóra rekordszámú, 40 pályázat érkezett a termékfejlesztési díjpályázatra, melyek közül 14 termék nyert díjat.

A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionálója kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. hibridkukorica vetőmagja érdemelte ki.

A kiállítások február elsejéig látogathatóak a Hungexpón.

(MTI)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei