Aktualitások

Csornán rendezték meg a mezőgazdasági gépésztechnikus országos szakmai tanulmányi verseny döntőjét március 30. és április 1. között. A résztvevők fémmegmunkálásban, erőgép-beállításban és szántásban adtak számot tudásukról.

A Földművelésügyi Minisztérium számára fontos a fenntartásában működő iskolák együttműködése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, helyi szervezetekkel, önkormányzatokkal, gazdálkodókkal. Egy helyi közösség részeként erre a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola kiváló példa – hangsúlyozta Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a március 30 – április 1. között rendezett verseny megnyitóján.

A helyettes államtitkár kiemelte továbbá, hogy a mezőgazdaság ma már nem lehet versenyképes gépesítés nélkül, a gépek pedig nem működnek, nem javíthatók jó szakemberek nélkül. Mint fogalmazott: a verseny három napja arra ad alkalmat, hogy kiderüljön, a jövőben kikből lesznek a legjobb szakemberek.

A Csukás és jogelődje, a Téli Gazdasági Iskola már közel nyolcvan éve képzi a magyar mezőgazdaság számára a szakember-utánpótlást. Jelenleg a szakközépiskolai képzés keretében mezőgazdasági gépésztechnikusokat, a szakiskolai képzés keretében mezőgazdasági gépészeket és gazdákat képez az intézmény. A mezőgazdasági gépésztechnikus képzésben részt vevő tanulók eredményes érettségi vizsga után technikusi oklevelet szerezhetnek.

A tanulmányi verseny országos döntőjébe az írásbeli feladatokat legjobban teljesítő tizenöt diák jutott. A háromnapos megmérettetésen a szóbeli illetve gyakorlati feladatok végrehajtása alapján derült ki a végleges sorrend. A versenyzőknek egyebek közt fémmegmunkálásban, erőgép beállításban és szántásban kellett számot adni tudásukról.

Eredmények:

I. helyezett: Rigó Tamás, Csorna
II. helyezett: Fodor Bence, Makó
III. helyezett: Preiner Csaba, Csorna


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok