Növénytermesztés

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kormánybiztosa podcast beszélgetése a magyar mezőgazdaság versenyképességének javításáról.


A beszélgetés során többek között elhangzott:
-    A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 10 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 8,5 ezer hektár szántóterület. Hazánkban ez a legnagyobb egybefüggő gazdaság. A nagyüzemeknek mintául kell szolgálniuk, be kell tudniuk mutatni a versenyképességet javító innovatív technológiákat. Magyarországon ugyanis más uniós országokhoz képest keveset fordítunk fejlesztésekre.
-    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy mennyire fontos az önellátás, ennek viszont feltétele a feldolgozóipar korszerűsítése.
-    Költséghatékonyság szempontjából le vagyunk maradva, nemcsak a nyugat-európai, hanem több kelet-közép-európai országhoz képest is. Hiányzik az együttműködési hajlandóság is, pedig a fejlesztések terén ez meghatározó lenne, nagy értékű beruházások csak összefogással valósíthatók meg.
-    Az öntözés növeli a termésbiztonságot és a kibocsátást. Sikeres magyar agrárium csak legalább félmillió hektár öntözésével képzelhető el.
-    Ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság még lendületesebben fejlődjön, egy legalább 2000 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programra van szükség, azaz növelni kell a nemzeti társfinanszírozás mértékét. E nélkül nem tudjuk behozni lemaradásunkat, kihasználni adottságainkat.

A videó Győrffy Balázs Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei