Gabona- és édességipar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara háttérmunkacsoportok létrehozását kezdeményezi a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság szakbizottságai munkáinak támogatására. A csoportokba már lehet jelentkezni.


Az idei év elejétől frissült a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) szabályozása, ezzel a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság összetétele, és újjáalakulnak a szakbizottságok is. Mivel az Agrárminisztérium nyitott volt a szakmai szervezetek és a NAK javaslataira, ez az élelmiszeripari szereplők számára pozitív irányú változásokat hozott – például a bizottságban és szakbizottságokban az iparági képviselők aránya nőtt, ami azt eredményezi, hogy az iparági szereplők szavazatai is szükségesek a szabályozás módosítására irányuló döntésekhez.

A szakbizottságok száma racionalizálva lett, az eddigi 15 helyett 9 szakbizottság fog működni:
-    Hús és Hal Szakbizottság;
-    Gyümölcslé, Üdítő és Ásványvíz Szakbizottság;
-    Édesipari és Kávé Szakbizottság;
-    Sütőipari és Cukrászati Szakbizottság;
-    Malomipari és Száraztészta Szakbizottság;
-    Tej és Tejtermék Szakbizottság;
-    Tartósítóipari Szakbizottság;
-    Szeszesital Szakbizottság;
-    Söripari Szakbizottság.

Emellett lehetőség van ideiglenes szakbizottságok létrehozatalára is. A 15 tagból álló szakbizottságot a bizottság által öt éves időtartamra választott szakbizottsági elnök vezeti. Az egyes szakbizottságok munkaterve nyilvános lesz, melyeket ez év szeptemberében fogadnak el. Az új élelmiszerkönyvi bizottság és szakbizottságok működési szabályzata itt található.

A szakbizottsági munkával az Agrárminisztérium kimondott szándéka, hogy a delegált tagok egyeztetett ágazati érdekeket képviseljenek. Ezt szeretnénk az összes érintett szakmai szervezet együttműködésével elősegíteni, olyan informális háttérmunkacsoportok létrehozásával, amelyek létszáma nincs korláthoz kötve, így minden érdeklődő élelmiszeripari szereplő számára nyitott a szakmai munkában való részvétel. A MÉ háttérmunkacsoportjainak megalakulását megfelelő fórumnak ítéljük annak elősegítésére is, hogy minél több termékkategóriában lehessen pályázni a NÉBIH által szakmai szempontok alapján életre hívott Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyre. (A KMÉ-védjegyre vonatkozó további információkról itt tájékozódhat.) A háttérmunkacsoport keretein belül lehetőségük lesz az általuk meghatározott termékek KMÉ-védjegy feltételeire vonatkozó javaslatok közös kidolgozására is.

A Magyar Élelmiszerkönyv szakbizottsági munkájának és a KMÉ védjegy termékleírások kidolgozásának elősegítése céljából megalakuló háttérmunkacsoportokba az itt elérhető felületen lehet jelentkezni.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei