A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékeli Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentését, amely szerint jövőre 5 százalékra csökkenne a baromfihús, a tojás és a tej áfája.
A feketegazdaság több száz milliárd forint veszteséget okoz a magyar agráriumnak, és jelentősen rontja a tisztességesen működő piaci szereplők versenyképességét. A NAK ezért már évek óta szorgalmazza az élelmiszerek áfacsökkentését.
A Kamara 2014-ben készített tanulmánya szerint valamennyi alapvető élelmiszer áfájának 5 százalékra történő csökkentése 240 milliárd forint bevételkiesést jelentett volna a költségvetésnek. Ez a folyamatosan javuló nemzetgazdasági mutatók ellenére egy lépésben nem lett volna végrehajtható, ezért a NAK ütemezett áfacsökkentést indítványozott. A köztestület akkor arra tett javaslatot, hogy költségvetés helyzetének és az egyes élelmiszeripari ágazatok sajátosságainak figyelembe vételével a kormányzat fokozatosan terjessze ki az alacsonyabb áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre.
A Kamara üdvözli, hogy a sertés tőkehús után a tervek szerint jövőre a baromfihús, a tojás és a tej is bekerül a kedvezményes áfakörbe. A NAK 2014-es számításai szerint az áfacsökkentés a baromfihús és a tojás esetében mintegy 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezt ugyanakkor jelentős mértékben ellensúlyozná a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel, és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás. Az áfacsökkentéssel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai, és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók.