Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elérkezett a 2019-es tagdíjbevallási időszakához. Az idei évben változás, hogy az eddigiekhez képest két héttel tovább, 2019. július 15-ig van lehetőség a tagdíjbevallás benyújtására. Továbbra sem kell bevallást tenniük azoknak az őstermelőknek, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és 2019. június 30-ig megfizetik a 2000 forint tagdíjat.


Az alábbiakban a tagdíjbevallással és -fizetéssel kapcsolatos további főbb tudnivalókat, illetve a tagdíjbevallási időszak ütemezését foglaljuk össze.


A tagdíjfizetés alapja


A NAK-tagdíj a tárgyévre fizetendő, alapját a tag tárgyévet megelőző lezárt üzleti évének nettó árbevétele alapján kell meghatározni. Az Alapszabályban meghatározottak szerint a tag gazdasági súlyához igazodó sávokba (tagdíjfizetési osztályokba) történő besorolás ezen árbevétel alapján történik.

A NAK tagdíjfizetési osztályai a következők:
-    I. tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2000 Ft
-    II. tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5000 Ft
-    III. tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30 000 Ft
-    IV. tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150 000 Ft
-    V. tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400 000 Ft
-    VI. tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750 000 Ft
-    VII. tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1 000 000 Ft

A NAK alapszabálya számos tagdíjkedvezményi lehetőséget tartalmaz, amelyek a tagdíjbevallás során érvényesíthetőek:
– A mennyiben a tag agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 33 százalékát (külön kérelem esetén az 50 százalékát), úgy kérheti, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolás csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétele alapján történjen.
– Azon kamarai tagok, akik egyben valamely hegyközség tagjai, a tagdíjalapot képező 2018. évi árbevételüket csökkenthetik a hegyközségi tagságot kötelezővé tevő tevékenységükből származó árbevételükkel.
– Az őstermelő, valamint az egyéni vállalkozó kamarai tag a tagdíjfizetés alapját képező 2018. évi árbevételét csökkentheti a Magyar Államkincstár (korábban Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) által folyósított, kapott mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások összegével, amennyiben a tagdíjfizetés alapját képező árbevétele tartalmazza azt.
– Az őstermelő, valamint az egyéni vállalkozó kamarai tag a tagdíjfizetés alapját képező 2018. évi lezárt üzleti év nettó árbevételét csökkentheti a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 77. § (3) bekezdés e) pontjában meghatározott egyéb bevétellel (pl. traktorértékesítésből származó bevétel), amennyiben a tagdíjfizetés alapját képező árbevétele tartalmazza azt.
– A jövedéki terméket előállító, illetve forgalmazó tag a tagdíjfizetés alapját képező 2018. évi nettó árbevételét csökkentheti az általa megfizetendő és részére vissza nem térített, illetve meg nem térülő jövedéki adó összegével.
– Az elismert termelői csoportok, szervezetek a tagdíjfizetési alapot képező 2018. évi árbevételüket csökkenthetik a kamarai tagnak minősülő tagjaik által részükre értékesített, az elismerés alapjául szolgáló termény, termék nettó árbevételének összegével.
– Minden új (2019. április 30-ig életbe léptetett) és régi BirtOKOS mobil előfizető az előfizetői szerződésben szerződött hívószám(ok) után hívószámonként évi 1.000 forint tagdíjkedvezményben részesül, függetlenül a választott előfizetői csomag fajtájától.


Tagdíjbevallás módja


A tagdíjbevallási időszak 2019. június 1-jétől 2019. július 15-ig tart. A tagdíjbevallás a tag e-Irodáján keresztül vagy a falugazdászok segítségével tehető meg. Az e-Irodába történő belépéshez a tag kamarai azonosítójára és jelszavára van szükség. Azok az őstermelők, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és emiatt nem kell bevallást tenniük, 2019. június 30-ig fizethetik meg a 2000 forint tagdíjat átutalással vagy a Kamarától postán kapott „fehér csekken”.


A tagdíj megfizetése


A tagdíjat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára banki átutalással, illetve a bevallás során igényelt, egyedi azonosítóval ellátott csekken lehet megfizetni. Csekkes fizetésre csak a 30.000 forintot meg nem haladó tagdíjak esetén van mód. Átutaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a kamarai tag kamarai nyilvántartási számát, továbbá adószámát vagy adóazonosítóját. A tagdíj megfizetésének határideje: 2019. augusztus 15. A bevallás során igényelt csekkeket augusztus első felében postázzuk tagjaink részére.


További információk


Felhívjuk figyelmét, hogy ez a tájékoztatás nem teljes körű. A bevallásról bővebben a GYIK-ben is olvashat. Az e-Irodán vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül üzenhet ügyfélszolgálatunknak, valamint személyesen is felkeresheti falugazdászainkat. Elérhetőségeinkről a portálunkon (www.nak.hu) kaphat tájékoztatást. Kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz munkaidőben a + 36 80 900 365 belföldről ingyenesen hívható zöld számon.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei