Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége online és papíralapú petíciót hirdetett, amellyel a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az Európai Bizottság felé.


A NAK és a MAGOSZ közös február 27-i sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs NAK-elnök elöljáróban elmondta, hogy jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és ennek pozitívumait – például a foglalkoztatás növekedését, a beruházások számának emelkedését, illetve azt, hogy a magyar gazdák és élelmiszeripari vállalatok kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a hazai fogyasztókat – az egész lakosság tapasztalhatja.
– Szűkebb forrásokkal azonban ez a fejlődés nehezen lenne fenntartható a jelenlegi szinten. Az ágazat jövőjét érintően ezért kiemelt fontosságú a közös agrárpolitika (KAP) következő hétéves költségvetési keretének a nagysága. A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság 2020 után számottevően csökkentené a KAP költségvetését. Ez a mérséklés a KAP valamennyi pillérét érintené, de csak, ha a közvetlen területalapú támogatásokat nézzük, az mintegy 15 ezer forintos csökkenést (70 ezerről 55 ezerre) jelentene a magyar gazdáknak Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk!

A NAK elnöke szerint azért is, mert a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű területért, a lakosság minőségi élelmiszerrel való ellátásáért felelnek. Ezen túl az Európai Unió a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szán a gazdálkodóknak, egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba. Továbbá, jegyezte meg, a KAP csökkentésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg felmerült annak a lehetősége az új, 2021-28-as uniós költségvetési tervezetben, hogy az Európai Bizottság az agráriumból elvont összegeket a migránsok letelepedésének elősegítése érdekében kívánja felhasználni.
– A forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének – tette hozzá. – Ugyanis, ha kevesebb forrásból kell ugyanazt a minőségű alapanyagot és élelmiszert előállítani, akkor az a termelői és a fogyasztói árak emelkedését hozza maga után. Viszont ez azt is jelenti, hogy az EU által kötött kereskedelmi megállapodások alapján az EU-n kívüli államokból, ahol nem olyan szigorú az élemiszerbiztonsági követelményrendszer, mint az unióban, olcsóbb, ám bizonytalan eredetű élelmiszerek érkezhetnek akár Magyarországra is. Az ügy ezért egyszerre a magyar gazdák és a többi magyar állampolgár ügye.

Mint Győrffy Balázs kiemelte, az világosan látszik, hogy az Európai Parlament (EP) és EB májusban lejáró mandátuma alatt nem lesz döntés az új KAP-ról.
– Ma még nem ismerjük a jövőbeni uniós agrárköltségvetést, továbbá a Brexit körül is nagy még a bizonytalanság. Így lehetetlen megfelelően tervezni. A következő időszakban intenzív tárgyalások következnek, amelyek eredményeképpen a jelenlegi tervezetek még nagyban módosulhatnak. Most jött el az ideje annak, hogy hangot adjunk követeléseinknek! – jelentette ki.

Ahogy Győrffy Balázs és Jakab István Magosz-elnök is hangsúlyozta, a két szervezet egyöntetűen kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni. Határozottan kiállnak amellett is, hogy a KAP forrásait a magyar agrárgazdaság és a magyar gazdák kapják! Ezért álláspontjuk még hangsúlyosabb kinyilvánítása érdekében ezért aláírásgyűjtést indítanak.
– Arra buzdítunk minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken 2019. május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésünket – mondta Győrffy Balázs.

Jakab István hozzátette, a Magosz teljes tagsága kiáll az ügy mellett és aláírják a petíciót. A szignók gyűjtését egyúttal a szervezet aktivistái segítik. A sajtótájékoztatón elsőként a két elnök írta alá az online petíciót (alsó képen Győrffy Balázs teszi ezt), majd őket követte két Pest megyei gazdálkodó is. A Magosz vezetője szerint nem lesznek egyedül ebben a küzdelemben Európában, és más országok gazdálkodói is hasonló lépéseket tesznek. Az, hogy a magyar forma hivatalos nemzetközi minta lehet-e, arra a NAK elnöke azt mondta, hogy a Copa-Cogecán múlik az átvétele.

És mi lesz május 3. után? Győrffy bízik abban, hogy jelentős mennyiségű aláírás gyűlik majd össze, amit aztán az EB illetékeseinek átadnak. Úgy vélte, ha sok támogató lesz, akkor a testület nem teheti meg, hogy lesöpri az asztalról, a döntéshozatal során illik figyelembe venni a magyarországi véleményeket.


(nak.hu) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám