Országos hírek

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szeptember 7-én, Gödöllőn.


A küldöttek a következő négy évre megválasztották a MAGOSZ tisztségviselőit. A szövetség rég-új elnöke Jakab István lett. A közgyűlésen értékelték az előző tisztújítás óta eltelt időszak munkáját, és meghatározták az ágazati stratégiai döntésekre vonatkozó feladatokat.

 

Együtt kell küzdenie a minisztériumnak és a gazdáknak a következő európai uniós költségvetési ciklus agrártámogatásaiért, minden eurócentért - mondta az agrárminiszter. A Szent István Egyetemen tartott közgyűlésen Nagy István köszöntőbeszédében arról szólt, hogy a gazdák összefogásának és egyetértésének ereje van a magyar agrárium jövőjében. Hozzátette, hogy a folyamatos összefogás azért is szükséges, hogy a magyar földet a jövő magyar gazdáinak meg lehessen őrizni. A miniszter kitért arra, hogy az agrárszakma egyik legfontosabb feladata, hogy előkészítse, a gazdák jövőbeli generációi ne csak alapanyagot, hanem minél jobban feldolgozott termékeket állítsanak elő, mert ez a magyar vidék jövője.  A tárcavezető beszélt arról is, hogy igen fontos az ágazat versenyképessége és jövője szempontjából, hogy a friss kutatási eredmények mielőbb beépülhessenek a termelésbe és javítani tudják annak hatékonyságát.

 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke elmondta, hogy a gazdák összefogása kényszerítheti csak rá a terményeket felvásárló multinacionális cégeket, hogy tisztességes árat fizessenek és ne csak a saját extraprofitjukat lássák minden felvásárlásban. A Magosz elnöke szólt arról is, hogy a jövő jobb gazdálkodásának a záloga a korszerű vízgazdálkodás, a fúrt kutak és felszíni vizek felhasználásának rendezése. Felszíni vizeket csak ott lehet rendszeresen használni, ahol elég mennyiségben rendelkezésre állnak - fűzte hozzá az elnök.     Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes hangsúlyozni a Magyarországon előállított húsok tekintetében, hogy azok, úgy, mint a növények, GMO-mentesek.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az elmúlt évek agrárpolitikai sikerei között említette, hogy a növekedési hitelprogramból a magyar gazdák is részesülhettek, valamint, hogy létrejöhetett a földet a gazdáknak program, amelynek a keretei között sok gazda juthatott termőföldhöz. A NAK elnöke kitért arra is, az elkövetkező évek feladata, hogy a magyar földet magyar kézben lehessen tartani. Hozzátette, hogy a gazdák nem fogják eladni a földeket, ha azok jövedelmet termelnek.

 

A Magosz tisztújító országos közgyűlésén, amelyen a választásra jogosult tagok 74,5 százaléka vett részt, újraválasztották a szövetség élére Jakab Istvánt, megválasztották főtitkárnak Jakab Tamást és döntöttek a megyei elnökök, valamint az országos vezető testület tagjainak a személyéről is.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége 2018. szeptember 7-i közgyűlésén megválasztott tisztségviselők

 

Elnök: Jakab István

Elnökségi tagok:

Bács-Kiskun megye: Gubán Gyula

Baranya megye: Rittlinger József

Békés megye: Dr. Kulcsár László 

Borsod-Abaúj- Zemplén megye: Taskó József

Csongrád megye: Kispál Ferenc

Győr‑Moson-Sopron megye: Németh Gergely

Hajdú-Bihar megye: Örvendi László

Fejér megye: Kis Norbert Ivó

Heves megye: Szendrei László

Jász- Nagykun Szolnok megye: Hubai Imre

Komárom-Esztergom megye: Dr. Balogh Zoltán

Nógrád megye: Varga Mihály

Pest megye: Kis Miklós Zsolt

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Rácz Imre

Somogy megye: Szabó Tamás 

Tolna megye: Csike György

Vas megye: Horváth Attila 

Veszprém megye: Győrffy Balázs

Zala megye: Süle Katalin

Alelnökök: Dr. Balogh Zoltán, Csike György, Győrffy Balázs, Hubai Imre, Kis Miklós Zsolt, Kispál Ferenc, Dr. Kulcsár László, Németh Gergely, Örvendi László, Rácz Imre, Szabó Tamás

Etikai Bizottság: Gáspár Ferenc, Dr. Kovács Zoltán, Obreczán Ferenc, Czakóné Dudás Mónika, Zsák Győző

Felügyelőbizottság: Sövényházi Balázs, Sain Krisztián, Kiss Józsefné, Hajdú László, Németh Mihály

Főtitkár: Jakab Tamás

Országos Gazdasszony Tagozat elnöke: Bakti Ibolya

Országos Ifjú Gazda Tagozat elnöke: Papp Zsolt


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei