Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiírt vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderére az NKM Földgázszolgáltató Zrt. adta be a legkedvezőbb ajánlatot. Így a NAK-tagok energiaköltsége átlagosan 5 százalékkal, egyes esetekben akár 20 százalékkal lesz alacsonyabb.


A NAK által kiírt földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderen a köztestület tagjai az összköltség szempontjából a legkedvezőbb kötelező érvényű ajánlatot adó NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel szerződnek a 2018/2019. gázévre a NAK által elért kedvező feltételek mellett. A kamara közel 50 tagja jelezte csatlakozási szándékát a vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderre a kapcsolódó online kérdőív kitöltésével. A tagok összesen 11 millió köbméter éves gázfogyasztást tüntettek fel.

A gázfogyasztási szokások, illetve igények megismeréséhez elindított felmérésen a legalább 10000 köbméter nagyságú éves gázfogyasztással rendelkező kamarai tagok jelentkezését várta a köztestület. Az adatok elemzése és a különböző fogyasztási szokásokkal, eltérő szerződéses feltételekkel rendelkező tagok szegmentálása után – a tender első fázisaként – a NAK piacfelmérési céllal indikatív ajánlatkérési felhívást intézett a legnagyobb, hazánkban engedéllyel rendelkező gázkereskedők felé. A kereskedők között versenyeztetett portfólióban 32 olyan tag maradt összesen 8,6 millió köbméter nagyságú gázfogyasztással, akik elegendő éves gázfogyasztással rendelkező, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult szabad piaci ügyfelek és nem szerződtek le a 2018/2019. gázévre.

A NAK által május végén kiírt felhívás során elért legalacsonyabb indikatív gázár versenyképes volt a piacon akkor reálisan elérhető 2,2-2,4 Ft/MJ közötti végfogyasztói árszinthez képest és a rendszerhasználati díjakkal számított összköltségben is kedvező volt. A visszamutatott indikatív árajánlat megítélése alapján a tenderhez való csatlakozást megerősítő tagok portfóliójára kötelező érvényű árajánlat kért be a NAK a kereskedőktől június elején, amikor – az áprilistól tapasztalható, az előzetes várakozásokkal ellentétes emelkedő ártrend ellenére – végre egy kismértékű árcsökkenés volt tapasztalható a hazai gázárakban.

Az összköltség szempontjából legkedvezőbb kötelező érvényű árajánlat eredményét elfogadó tagok tehát az NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel szerződnek le, míg a vele nem szerződő tagok a NAK által elért árakat és feltételeket referenciaként használva szintén alacsonyabb árakat, valamint kedvezőbb feltételeket tudtak elérni a kereskedőiknél, így ezt is a NAK tender pozitív eredményeként lehet elkönyvelni. A tender eredményeként a tagok 2018/2019. gázévi energiaköltsége átlagosan 5 százalékkal, egyes esetekben akár 20 százalékkal lesz alacsonyabb – egy szignifikánsan emelkedő energiaárakat mutató piaci helyzetben is – az egyénileg bekért árajánlatuk alapján számított éves gázköltségeikhez képest.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei