Hús-, baromfiipar

2018. június 11-12-én került megrendezésre a „Tanuljunk együtt!” Vörösárugyártás című program, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében - részben kamarai és résztvevői költségvállalás mellett – került megtartásra. A gyakorlati napon 24 lelkes és aktív résztvevőt köszönthettünk a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén.

A kamarai tagok igényeit felismerve indult útjára ez a – hiánypótló - gyakorlati program a NAK támogatásával. A program célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése és az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése volt. A jelentkezők előképzettsége és a program összetettsége alapján két csoportba sorolva indult az 1-1 napos program, kezdő és haladó szinten.

A gyakorlati nap keretében mélyebb ismereteket szerezhettek az alapvető higiéniát, élelmiszerbiztonságot, technológiát, alapanyagot és gyártási gyakorlatot érintve. Az egész napos program során többféle vörösáru készítésének alapjaival, valamint különböző összetételű virslik gyártásával ismerkedhettek meg.

A kurzust Dr. Friedrich László Ferenc az egyetem dékánja, a tanszék vezetője nyitotta meg köszöntőjével, melyben ismertette a tanszék munkáját és a programot. A nap további részében az előadásokban kiemelt szerepet kaptak az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezők gyakorlati példák bemutatásával, a minőségellenőrzés, az élelmiszercsalás elleni védekezés, jelölés és a kötelezően betartandó jogszabályi előírások. Az alapvető higiénia betartásához szükséges rendfenntartás, a takarítás lépései, gyakorisága szintén bemutatásra került. A hőmérséklet ellenőrzések szükségessége és ezek gyakorisága, a lejárati idők ellenőrzése, a nyomonkövetés fontossága, a termékhez szükséges kísérő dokumentumok elkészítésének alapjai. Az élelmiszer-ellenőrző hatóság felépítésének, szerepének és tevékenységének bemutatásával zárult az elméleti oktatás első része.

Az üzemi gyakorlat során az előadóknak is fontos volt, hogy olyan ismereteket adjanak át, amit a résztvevők át tudnak ültetni a gyakorlatba is: ez megjelent mind a feldolgozott mennyiségi egységekben, mind az eszközhasználatban, nem elfeledkezve a beruházási, fejlődési lehetőségekről.

A gyakorlat alatt négy féle virslit készíthettek a résztvevők, amely egy a szakmában elismert szakember segítségével történt. A termék készítése során különböző összetevőkkel dolgoztak, így eltérő állagot, minőséget, vagy ízt lehetett tapasztalni a végeredményben. Átfogó képet kaptak a minőségi alapanyag beszerzéstől a technológiai lépéseken, receptúrákon, a megfelelő tárolási és csomagolási eljárásokon keresztül. Kiegészítésként a résztvevők kipróbálhatták magukat az érzékszervi bírálat területén is, ugyanis a szervezők négy féle (ismeretlen) virsliből álló vaktesztet állítottak össze. A vakteszt kiértékelését, összesítését követően a gyakorlaton elkészített virsliket is megkóstolhatták, értékelhették.

Ezt követően újabb előadásokat hallgathattak a résztvevők. Az első, a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásokat mutatta be kiemelve a hús és húskészítmények vonatkozásait. A különböző húskészítmények megnevezése, húsipari alapfogalmak ismertetése során a jelentkezők átfogó képet kaptak az egyes késztermékek összetételére és elkészítésére vonatkozó eljárások betartásának fontosságára.

A vörösáruk bemutatására, pontos definíciójának, a termékek kategóriájának ismertetését követően a technológia folyamatával is megismerkedhettek. Konkrét receptúrák kerültek átadásra a minél ízletesebb és minőségi termék előállítás érdekében, valamint az adott termék egyedi tulajdonságai is bemutatásra kerültek. Általánosságban az alkalmazható adalékanyagok, összetevők, fűszerek szerepével is foglalkoztak. A húsok és késztermékek minőségének meghatározása, osztályozása, valamint érzékszervi minősítésének elméleti alkalmazása is a program részét képezte.

A vörösárugyártás gyakorlati nap egy szakmai beszélgetéssel, oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők a programot és a szervezést összességében kiválóan értékelték. Örömmel fogadták a NAK-os kollégák szakmai segítségnyújtását és megerősítették, hogy szükség van a személyes kapcsolatok kialakítására és ápolására is a NAK és a tagság között. A résztvevő tagok visszajelzései alapján igény mutatkozik a gyakorlati nap folytatására más termékkörökkel kiegészítve a NAK szervezésében.

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám