Országos hírek

Hétfőn megkezdődött az idei Szakma Sztár verseny a budapesti Hungexpón. A szerdáig tartó eseményen a NAK négy agrárszakmát kiemelten is népszerűsít.


Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma. Ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is – mondta az esemény  április 23-i megnyitóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint előbb-utóbb minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, „márpedig mi, magyarok egy versenyképes országot szeretnénk, egy országot, amely sikeresen száll versenybe a világ bármely színpadán". Nemzeti érdeknek nevezte, hogy olyan fiatalokat neveljenek, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek.

Számokkal igyekezett érzékeltetni a Szakma Sztár verseny fejlődését Parragh László, a szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az idei versengés megnyitóján. Mint mondta, az MKIK 11 éve indította el az eseményt, hogy szakmákat tanuló diákok versenykörülmények között mutassák be tudásukat, illetve, hogy a pályaválasztás előtt állók ismerkedhessenek egy-egy területtel. Az elsőn még csak 11, most már 43 szakma tanulói vonultak fel; utóbbiak 236-an vannak, akik összesen 108 oktatási intézményt képviselnek (beleértve ebbe a négy-négy határon túli tanulót és intézményt is). Az április 25-ig tartó eseményre 10 ezer diákot várnak, akinek 70 százaléka most lép majd a középfokú oktatásba.

Parragh László kiemelte, hogy az idei Szakma Sztár verseny a magas hozzáadott-értékre koncentrál, összekapcsolva a tudást és a gazdaságot is. Mint mondta a cégek 67 százaléka szerint a hazai munkaerőpiacról a hiányzik a szakképzett munkaerő, ami szerinte szakmailag igaz is, de ez sokkal inkább azt jelenti, hogy „nem a szakképzett munkaerő hiányzik, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő, és ezt kell megerősíteni”. Fontosnak nevezte, hogy a szakmájukban magas szintet elérő szakmunkások számára legyen nyitott a hazai felsőoktatás is, mint megjegyezte, vannak erre irányuló tervek, de a konkrét szabályozás egyelőre hiányzik.

A bemutatón első alkalommal van jelen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is! A NAK azért csatlakozott a rendezvényhez, mert fontosnak tartja az agrárszakképzés népszerűsítését, és segíti az agráriumhoz tartózó szakmák bemutatását a pályaválasztás előtt állók számára. Így a NAK standján négy szakmával lehet ismerkedni: a pék és az édesipari termékgyártás ismereteit tanulók az előkészítés és az előállítás folyamatait, az erdészettel foglalkozó diákok például a nyomfelismerés és az ökológia rejtelmeit tárják az érdeklődők elé, a virágkötők pedig különböző csokrokat, tűzött virágdíszeket készítenek.

Amúgy indokolt is a NAK jelenléte. A kormánnyal kötött stratégiai megállapodás és a különböző jogszabályok ugyanis jelentős szerepet és felelősséget delegáltak a kamara számára a 37 agrár- és élelmiszeripari szakmában. Ezen felül 49 rész-szakképesítésben (mint például az édesipari termékgyártón belüli keksz- és ostyagyártó), és 30 szakképesítés-ráépülésben (mint például az erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártón belüli sörgyártó) van szerepe. Továbbá törvényben rögzített feladata a duális képzés támogatása – ennek keretében a középfokú szakképzésben a gyakorlati képzés ellenőrzése –, a gyakorlati képzőhelyek nyilvántartása, az adatszolgáltatás teljesítése, a gyakorlati oktatók felkészítése, a tanulószerződések, az együttműködési megállapodások nyilvántartása, ellenjegyzése, valamint az említett 37 szakmában a szakmai és vizsgakövetelmények kidolgozása.

A megmérettetést – jelképesen egy gong-gomb megnyomásával – az MKIK elnöke, Orbán Viktor és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indította el. A miniszterelnök rendezvényen tett körútjának első állomása éppen a NAK standja volt...

 

Képgaléria az eseményről

 


Frissítve, 04.26: A zárónapi összefoglaló itt olvasható.(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei