Országos hírek

Az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszer-feldolgozási országos osztálya, amely 2018. február 26-án alakult meg.


Losó József vezetésével 2018. február 26-án Dunaharasztiban megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszer-feldolgozási országos osztálya. A tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el. Az alelnök elmondta: az osztály létszámát tekintve kicsi – a 400 ezres tagságból alig több, mint 27 ezren foglalkoznak fő- vagy melléktevékenységként élelmiszer-feldolgozással –, ugyanakkor komoly gazdasági súllyal rendelkezik. Ezért kiemelt jelentőségű, hogy az élelmiszeripari szereplők szakmailag megalapozott javaslatai, érdekei – az ágazat jelentőségének megfelelően – megjelenjenek a kamarai döntéshozatalban.

Az osztály tagjai egyetértettek abban, hogy folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését, hiszen ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét. Főbb célkitűzései között szerepel még, hogy feltérképezze a hazai védjegyek helyzetét, és szükség esetén javaslatot tegyen egyetlen közös védjegy bevezetésére. Jelenleg több mint tízféle védjegy ismert a hazai élelmiszeriparban, ezért a vásárlók sokszor nem tudnak eligazodni közöttük, és az élelmiszeripari cégeknek is csak csekély előnyt jelentenek. Az osztály tagjai indítványozták, hogy az ágazat szereplői nagyobb beleszólást kapjanak az élelmiszerkönyvi előírások módosításába, emellett az egységes cseregöngyöleg bevezetési lehetőségének vizsgálatát is napirendre tűzték.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok