Országos hírek

A fenntartható gazdálkodásról tartott nemzetközi szakmai konferenciát október 18-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tanácskozáson elhangzott, csak az a gazdasági fejlődési modell fenntartható, amely tekintettel van a környezeti értékekre, az ökológiai rendszerekre és a hosszú távú működőképességre.


Magyarország demográfiai kilátásait, az ország életszínvonalát, a magyar vidék fejlődésének lehetőségeit is meghatározza, hogy a kormány a gazdaságszabályozás eszközrendszerén keresztül miként foglalkozik az agráriummal – jelentette ki a rendezvényen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Mint mondta, az agrárpolitika a magyar gazdaság teljesítőképessége szempontjából kiemelten fontos terület, ugyanígy a vidékpolitika is.

Csepreghy Nándor megjegyezte: a kormánynak a magyar vidék sokkal több, mint Budapestnek vagy adott esetben Nyugat-Európának a demográfiai és gazdasági hátországa. Hozzátette, a kormány véleménye szerint a vidék saját jogon is érdemes a fejlesztésre. Úgy vélte, ezért az agrár- és vidékpolitika esetében nemcsak azok a szigorúan vett agrárpolitikai döntések fontosak, amelyek ehhez a területhez tartoznak, hanem például számításba kell venni a vidéki települések anyagi helyzetét, és azok lehetséges kormányzati támogatását. Az államtitkár szerint a másik fontos kérdés a foglalkoztatás. Közölte, 2010-ben 1 millió új munkahelyet ígért a kormány, aminek teljesítése elképzelhetetlen az agrárium hathatós hozzájárulása nélkül. Ehhez azonban a támogatási elvek megváltoztatásával át kellett alakítani a korábbi, a nagygazdaságokat támogató rendszert a kisbirtokok javára. Úgy vélte, az átalakítások a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hathatós támogatása nélkül nem mehettek volna végbe.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, egy gazdálkodó csak akkor tevékenykedik fenntartható módon, ha gazdasági értelemben véve is fenntartható a tevékenysége. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a gazdálkodók folyamatos technológiai fejlődés és innováció révén világpiaci viszonylatban is megállják a helyüket.
– Ezért dolgozik az agrárkamara azon, hogy csökkentse a magyar gazdák versenyképességi lemaradását, hogy hosszabb távon fennmaradásuk ne függjön a támogatásoktól – mondta Győrffy Balázs.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, Magyarországon a mezőgazdasági termeléshez rendkívül kedvezőek a feltételek, amelyek alapját képezik a folyamatosan növekedés lehetőségének, és jelentős népességeltartó potenciáljuk is. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy csak az a gazdasági fejlődési modell fenntartható, amely tekintettel van a környezeti értékekre, az ökológiai rendszerekre és a hosszú távú működőképességre.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, Magyarország számára a jövőbeni uniós közös agrárpolitika akkor lenne a legmegfelelőbb, ha az a mostani formájában maradna fenn. Ez azonban várhatóan nem lesz így, ezért Magyarország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb számára kedvező elemet tartalmazza az új, 2020 utáni agrárpolitika.

 

Az előadások vázlatai

Győrffy Balázs document köszöntőbeszéde (29 KB)

Mihail Dumitru, főigazgató-helyettes, DG AGRI: document „Az új KAP - Az uniós gazdálkodás okossá és fenntarthatóvá tétele” (5.10 MB)

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár: document „Fenntartható vidékfejlesztés” (39 KB)

Barend Verachtert, főosztályvezető, DG RTD (Kutatási és Innovációs Főigazgatóság): document „Horizont 2020 - az innovációk által vezérelt agrár- és élelmiszergazdaság előmozdítása” (2.92 MB)

Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár: document „A magyar mezőgazdaság helyzete és a magyar álláspont a KAP jövőjével kapcsolatban” (1014 KB)

Juhász Anikó, főigazgató, Agrárgazdasági Kutató Intézet és Kovács Barna, BioEast-tanácsadó: document „A BioEast kezdeményezés bemutatása” (9.48 MB)

Flavio Coturni, főosztályvezető, DG AGRI: document „A jövedelemtámogatásról folytatott vita a jövőbeli KAP-ban” (11.51 MB)

Arnaud Petit, igazgató, Copa-Cogeca: document „A Copa-Cogeca álláspontja a KAP jövőjével kapcsolatban” (3.63 MB)

 

Képgaléria az eseményről

 


(MTI) (fotó: Gyulai Tóth Zolán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok