Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án „Fenntartható Gazdálkodás” címmel nagyszabású szakmai konferenciát tart. Az eseményen részt vesznek a téma magyar, európai és amerikai szakértői is.


A fenntarthatóság, a kutatás-fejlesztés és az innováció minden szakpolitikában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a jövőben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezzel a konferenciával is tudatosítani kívánja a termelőkben és a döntéshozókban egyaránt, hogy a Közös Agrárpolitika jövőbeli kerete az eddigiekhez képest jelentős változásokat hozhat, amelyre időben fel kell készülnünk. A legfontosabb kérdésként arra kell választ találnunk, hogy miként valósítható meg a fenntarthatóság a mezőgazdaságban anélkül, hogy a gazdálkodókat érdemben korlátozná.

Az eseményen szó lesz többek között az Amerikai Egyesült Államok agrárpolitikájáról és -innovációjáról, az Európai Unióban elérhető agrár-innovációs támogatásokról, a BioEast-kezdeményezésről, az Európai Unió közös agrárpolitikájának jövőjéről, illetve a magyar agrárgazdaság helyzetéről és a KAP jövőjével kapcsolatos hazai álláspontról is.

Az új KAP kereteinek kialakításánál a nem kormányzati szintű termelői érdekérvényesítés kulcsfontosságú. Az uniós döntéseket leghatékonyabban a javaslattételi, de sokkal inkább az előkészítési fázisban lehet legjobban befolyásolni. Uniós szinten a termelői érdekeket képviselő legnagyobb szervezet a Copa-Cogeca, amelynek többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is a tagja.

A NAK és visegrádi államok agrárkamaráinak ezzel kapcsolatban világos és egységes álláspontjuk van. Többek között támogatják a digitális innovációt a mezőgazdaságban és elismerik a potenciálját a fenntartható gazdálkodás szempontjából. Ugyanakkor kiemelik a tagállamok közötti tudásbeli szakadékot ezen a területen, és ezt az európai döntéshozóknak jobban kell kezelniük. Támogatnak egy megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkező, erős – a második pillérében is változatlan – KAP-ot 2020 után is, hogy biztosítva legyen a gazdálkodók gazdasági életképessége, továbbá, hogy és teljesíteni lehessen a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenzióit.

 

A konferenciáról további információk itt elérhetők.

A program angol nyelvű változata itt elérhető.

A tervek szerint a csütörtöki tanácskozásról a NAK Facebook-oldalán élő közvetítést adunk.

 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok