Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési tevékenységének egyik kiemelt stratégiai célja, hogy az agrárgazdaság területén jelentkező, szakképzett munkaerőhiány megoldását hatékonyabb módon segíthesse.


A technológiai változásoknak, a precíziós mezőgazdaság előtérbe kerülésének, valamint a csúcstechnológiai transzfereknek köszönhetően az agrárgazdaság hihetetlen gyors és dinamikus változáson ment keresztül az elmúlt közel egy évtizedben. A magyar agrár-szakképzésnek is gyorsan kell alkalmazkodni ezekhez a kihívásokhoz.

A következő években a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési tevékenységének egyik kiemelt stratégiai céljának tekinti, hogy az agrárgazdaság területén jelentkező, krónikussá váló fiatal szakképzett munkaerőhiány megoldását hatékonyabb módon segíthesse. A tervek szerint megerősítjük a duális szakképzés rendszerét, amelynek keretében 2018 végére 15 százalékkal kívánjuk növelni a tanulószerződések számát. Ennek megvalósítása érdekében kidolgoztunk egy kétéves fejlesztési programot, amelynek célja a kamarai szakképzési feladatellátás megújítása, s a megvalósításhoz szükséges erőforrások biztosítása. Kiemelt feladatnak tekintjük, hogy a megyei igazgatóságokon növeljük a szakképzési terület humánkapacitását, hiszen az elmúlt 4 évben a tanulószerződések száma 3,7-szeresére, a képzőhelyek száma pedig másfélszeresére növekedett.

A szakma iránti figyelmet nem szokványos akciókkal is igyekszünk felkelteni. Többek között ezért rendezzük meg 2018. március végén, a Hungexpo területén az AGROFESZT-et, az Agrárszakmák Bajnokságát, hogy 20 szakmában odavarázsoljuk a 4 ezer fős, zömében vidéki, pályaválasztás előtt álló gyereksereg elé azt a csúcstechnológiai váltást, amely új megvilágításba helyezi az agrárszakmákra rárakódott avítt előítéleteket és a vidéki életformát.

Az agrárgazdasági kamara szakképzési tevékenysége tartalmát tekintve óriási fejlődési perspektíva előtt áll. Ehhez formálódik egy olyan professzionálisan felkészült szakembergárda, amely képes lesz a fejlesztési programban foglalt feladatok tartalmas, szolgáltatáscentrikus megvalósítására.

 


(NAKlap, 2017. szeptemberi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok