Országos hírek

A jótékony célú agrárkamarai kezdeményezés, a Magyarok Kenyere Program búzaösszeöntési ünnepségét tartották meg augusztus 13-án Nemeshanyban. A program a nemzetben élő lelki erőt és összetartozást is szimbolizálja.


Az idei felajánlás mennyisége még nem végleges, de eddig több mint 500 tonna búza gyűlt össze. Ebből a kárpátaljai gazdák 83 tonna búzát ajánlottak fel – jelentette be Korinek László, a Magyarok Kenyere Program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát. Hozzátette, a liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével, és ebből sütik majd az ünnepi kenyeret is a Somogy megyei Nagybajomban.

Az ünnepi kenyérhez szükséges só a székelyföldi Parajdról, a kovász a Baranya-háromszögből, Karancsról, a víz Kárpátaljáról érkezik. Az ünnepi kenyeret Esztergomban szenteli majd meg Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke.
– A Magyarok Kenyere Program a nemzetben élő lelki erőt és összetartozást szimbolizálja – fogalmazott az ünnepségen a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kis Miklós Zsolt szerint a 2011-ben útjára indított program küldetése a keresztény nemzettudat erősítése. Hozzátette, a búza az élet és az újjászületés jelképe, ezért a program a Kárpát-medence megmaradását is szimbolizálja.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke arról beszélt, hogy szombaton a kárpátaljai ünnepségen vett részt, ahol azt tapasztalta, hogy a gazdák teljes szívvel elkötelezettek a program iránt. Kiss József Attila, Nemeshany független polgármestere azt mondta, hogy a településnek mindig is nagy szerepe volt a búza őrlésében, ma is két ép és több romos malomépület található itt.

Az Echo Tv összefoglalója itt elérhető. Győrffy Balázs NAK-elnök pedig a Kossuth Rádiónak nyilatkozott a programról.

 

A nak.hu képgalériája a nemeshanyi eseményről (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

 


Határon túli rekord

Ahogy Jakab István is említette, augusztus 12-én Kárpátalján – a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum udvarán – tartották meg a határon túli összeöntési ünnepséget. Mellette megtisztelte az eseményt ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alenöke is. Rekord mennyiségű búzát gyűjtöttek a külhoni gazdák (83 tonna), és először sikerült azt is megvalósítani, hogy Kárpátalja minden (111) magyar nemzetiségűek által lakott településéről érkezett felajánlás.

A nak.hu képgalériája a karácsfalvai eseményről


 


(NAK/MTI) (fotó: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok