Országos hírek

Idén hetedik évébe lépett a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

 

Az idén hétéves, a néhány hete az esztergomi búzaszenteléssel elindult, Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik.
– A 2011-ben indult Magyarok Kenyere program mára behálózta az egész Kárpát-medencét, Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi, mindenki tudja, hogy mit kell tennie a közös eredményekért. A nemzetegyesítő kezdeményezés sikeréről jó beszélni és jó hallani, ezekre pedig pécsiként igazán büszkék lehetünk, hiszen városunk tekinthető a program központjának – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere a programindító keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án idén is Pécsett rendezik meg a programsorozat kiemelt eseményét, a központi kenyérünnepet, ahol ünnepélyes keretek között áldják és szegik meg a Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret.

 

Más a cél

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megalakulása óta segíti a programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását: eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már főszervezőként.
– A NAK tagja gyakorlatilag mindenki, akinek munkája, felajánlása nélkülözhetetlen a nemes célok eléréséhez: a búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek, így a kamara hatékonyan tudja segíteni a program sikeres megvalósítását az idei évben is – mondta a NAK elnöke. Győrffy Balázs. Hozzátette: a kamara minden megyében kijelöli azokat a gyűjtőpontokat, ahová az adományozók beszállíthatják a felajánlásokat, emellett segíti a teljes programsorozat megszervezését.

A program kedvezményezettjei idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a kamara megyei szervezetei által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150 ilyen szervezet részesült a felajánlásokból.
– Büszke vagyok a magyar gazdatársadalomra, akik nélkül a Magyarok Kenyere program ma nem lehetne az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés. Köszönöm mindenkinek és kívánom, hogy idén a tavalyinál is több magyar gazdálkodó érezhesse át a jótékonykodás felemelő érzését – jegyezte meg Győrffy Balázs.

A kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. Tavaly több mint háromezer magyar gazda felajánlásával alakult ki ez a mennyiség 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból, 81 gyűjtőpont üzemeltetésével. A közreműködő 26 malom a program részeseként ingyen vállalta az őrlést, amely után mintegy 310 tonna liszt kiosztására kerülhetett sor a közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó 147 szervezetnek. A becslések szerint ez a mennyiség nagyjából 385 tonna kenyér sütéséhez volt elegendő. Az eseményen elhangzott: nagyszerű eredmény minden évben túlszárnyalni az előző évi összegyűjtött mennyiséget, de mostanra nem ez lett a kifejezett célkitűzés. A szervezők legfőbb célja idén is az, hogy az adományozók száma növekedjen tovább.

 

Új elemek

 

Korinek László, a Magyarok Kenyere kezdeményezés elindítója beszámolt a program újdonságairól. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a horvátországi magyarságra, így a Magyarok Kenyere egyik összetevője, a ,,vendégkovász" Horvátországból érkezik. A Székely Magyarok Kenyere program is elindul, valamint létrehoznak egy testvértelepülési programot, amelynek keretében a testvérvárosok búzát cserélhetnek. Ezt az eseményt augusztus elején a Komárom-Esztergom megyei Ácson tartják meg.
– A program hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van, ennek keretében a kezdeményezés várhatóan rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba, így kulturális örökség jön létre – tette hozzá Korinek László.

 

Képgaléria a sajtótájékoztatóról

 


(NAK) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok