Országos hírek

Elégedettek a gazdálkodók a kamarai szolgáltatások színvonalával. A pályázati tanácsadóknak köszönhetően egyre több termelő érheti el az európai uniós támogatásokat, a tápanyag-gazdálkodási terv segítségével pedig környezet- és költségkímélő módon gazdálkodhatnak a termelők.


Egyre jobban erősíti szolgáltatói szerepét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, e körbe tartozik a pályázati tanácsadás is. A NAK Pályázati Tanácsadói Hálózata révén közel 400 ezer tagjának segít a megfelelő európai uniós támogatások kiválasztásában. A rendszerben dolgozó szakemberek nemcsak a tervezésben és a dokumentumok összeállításában nyújthatnak segítséget a gazdáknak, munkájukra a megvalósítás során is számíthatnak a kamarai tagok.

Grubits Márton őstermelő nemrég borászati felhíváshoz kért segítséget az egyik tanácsadótól. A NAKlapnak elmondta, korábban Pécselyen, a történelmi borvidékhez tartozó területen vásárolt egyhektáros szőlőültetvényen szeretne egy kisebb borászatot létrehozni. A szerkezetátalakítási támogatásnak köszönhetően korábban 0,3 hektárt már újratelepítettek, a fennmaradó terület egy részén alakítanák ki a kézműves borászatot. A beruházáshoz európai uniós támogatást is igénybe vennének. A présház mellett különböző eszközök és berendezések beszerzésére szeretnének pályázni.
– A kamarai tanácsadó hálózaton keresztül kerestem pályázatírót. Bár szerződést egyelőre nem kötöttünk, már eddig is nagyon sokat segített a dokumentumok összeállításában – emelte ki. Az őstermelő elégedett a szolgáltatással. Úgy véli, egy hozzáértő tanácsadóra szükség van ahhoz, hogy a készülő pályázatuk sikeres legyen.

A megfelelő szakmai tanácsadásra minden eddiginél nagyobb az igény az agráriumban. Mivel a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdálkodók jelentős része nem maga készíti el a pályázatát, a kamara létrehozta a tanácsadói hálózatát, amelynek keretében a pályázatírókat minősíti, hogy a tagok a legfelkészültebb tanácsadók közül választhassák ki a számukra megfelelőt. Eddig 235 pályázati tanácsadó regisztrált a hálózatba, közülük 45-en szerezték már meg a szükséges engedélyt, a további tanácsadók képzése, engedélyezési folyamata jelenleg is zajlik.

Hasonlóan hasznos, ám már jó ideje elérhető szolgáltatásként kérhetik a kamarától a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését a tagok. Simon Gábor családi gazdálkodó a NAKlapnak elmondta: hosszú évek óta a kamara szakembereit bízza meg a munkával. Mivel nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és részt vesznek az agrár-környezetgazdálkodási programban is, ezért előírás, hogy minden évben készítsenek tápanyag-gazdálkodási tervet. Ötévente talajmintát is vesznek, a kamarától kapott terv pedig jó iránymutatást ad ahhoz, hogy milyen tápanyagokkal lássák el a földet. A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazda 1,5 hektáron diót is termeszt, így az ültetvény tápanyag-gazdálkodási tervét is a kamara készíti el minden évben. Az átadott anyag a családi gazdálkodó szerint egyszerűen kezelhető, egyértelmű ajánlásokat tartalmaz. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy eredményesen tudjanak gazdálkodni és betartsák a szükséges előírásokat is.

Az egész országban elérhető ez a szolgáltatás. A tapasztalatok szerint egyre nő azon gazdálkodók száma, akik kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ezzel a helyes mezőgazdasági gyakorlatok betartása mellett környezet- és költségkímélő módon gazdálkodhatnak a termelők. A szolgáltatás keretében a szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembevételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek alapján elkészítik a szaktanácsokat tartalmazó dokumentumokat. A szakmai hátteret a Magyar Tudományos Akadémia Innováció Nagydíjas trágyázási szaktanácsadási rendszere biztosítja.

 


(NAKlap, 2017. áprilisi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám