Országos hírek

Összehasonlítottuk a kamara két új szolgáltató központját, és csak minimális különbséget fedeztünk fel a hajdúböszörményi és a sárvári centrum között. A nak.hu riportja a vasi helyszín megnyitójáról.


„Sikeres agrárium, büszke kamara” – ez a mottófelirat üzembiztosan „állt” a NAK új, sárvári szolgáltató központjának fogadóterének falán, miközben a kamara központjának, illetve Vas megyei szervezetének munkatársai az utolsó informatikai beállításokat és az utolsó belső tereprendezést végezték el, hogy minden rendben legyen a február 22-i kora délutáni megnyitóra.
Az már elsőre feltűnt, hogy a sárvári centrum kisebb is és családiasabb is, mint a hajdúböszörményi volt a tavaly decemberi megnyitókor. Mivel ugyanazok, a kamarai arculatváltáshoz illeszkedő fő elemek – új kamarai embléma, új színek, plakátok, fa-ülőpadok, azonos kialakítású ügyfélpultok – találhatóak meg a böszörményi helyszínhez hasonlóan itt is, és ezektől eltérni sehol sem lehet, csak néhány apróság jelezte, hogy a sárvári „Vas megyeiesebb”.

Kívül is, belül is ízléses


Az említett, egyébként nagyon találó mottó Pusztavámi Márton megyei kamarai elnök „találmánya”, az ő kifejezett kérésére került ki a falra, aztán egy kisebb és egy nagyobb, a megyei szervezet csapatát megörökítő fotó is bensőségesebbé tette a hely hangulatát. Na meg például a Vasi Aktuális című, döntően növénytermesztésről szóló megyei kamarai hírlevél, illetve a tárgyalóban lévő, díszítő és informáló funkciókat is ellátó, a Vas megyébe ajánlott búzafajtákat és vasi búzatermelési adatokat közlő plakátok a „háziasság” mellett a szakmaiságot is megjelenítették. És akkor még a szintén a tárgyalóban lévő rengeteg szakkönyvet, az ügyféltérben kiállított precíziós gazdálkodási eszközöket (például egy közel nyolcmillió forintot érő digitális adatgyűjtő és traktorvezérlő szerkezetet, illetve egy drónt), valamint a permetlé víztesztet éppen csak megemlítjük…
De mire mindezt megnéztük és feljegyeztük, már a kicsinosított épület előtt összegyűltek a kamarai tagok és vezetők, a megyei és városi közigazgatási elöljárók; mindannyian a hivatalos megnyitó pillanatait várták.

 


Elsőként Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt, elmondta, hogy itt a falugazdász körzetközponttal, ügyfélfogadással egy fedél alatt nyújtanak a gazdálkodók, az élelmiszeripari szereplők számára szakmai tájékoztatást, tanácsadást olyan témákban, amelyek segítenek gazdaságuk működtetésében, fejlesztésében, vállalkozásuk eredményesebbé tételében. Továbbá itt megtalálhatók lesznek azok a szakértők, akik tanácsadással tudják támogatni a gazdálkodókat vetőmagok, növényvédő szerek, tápanyag-gazdálkodás, erdészet, biztosítás, jogi tanácsadás, mezőgazdaságigép-forgalmazás, agrárfinanszírozás, kutatás-fejlesztés és pályázati témákban.

Az, hogy az agrárszakmaiság ennyire koncentráltan jelenik meg a sárvári NAK Szolgáltató Központban, nem a véletlen műve.

 

Mint Pusztavámi Márton megnyitóbeszédében elmondta, három éve, mikor a megyei kamara megalakult, szétnéztek a nemzetközi agrárvilágban, és a távoli és környező versenytárs-országok teljesítményét látva arra jutottak, hogy a különbség abban rejlik, hogy az itthon is rendelkezésre álló korszerű eszközöket, technológiát, fajtákat, vegyszereket, műtrágyát és „a világ talán legjobb földjét” rosszul használják ki. Ezt a differenciát pedig csak a tudás és a szakmaiság erősítésével lehet eltüntetni, ezért minden létező eszközt ennek a szolgálatában állítottak. Pusztavámi Márton szerint ennek jegyében végeznek búzafajta- és műtrágyakísérleteket, vesznek részt rangos szakmai bemutatókon és rendezik meg a búzatermelési versenyt is.
– Amikor lehetőségünk nyílt arra, hogy a szolgáltató központ kialakításába beleszóljunk, akkor elhatároztuk, hogy itt is ezt az irányt visszük tovább. Harminc szakmai partner csatlakozott, akik a világ szakmai elitjét is jelentik, ők tanácsadással és segítségnyújtással, saját szolgáltatásaikkal várják a gazdákat. Ezen a helyen a meglévő tudást tovább tudjuk adni a kamarai tagoknak – jegyezte meg.

Mindezt Kondora István sárvári polgármester annyival toldotta meg, hogy a tradicionális agrártudás – ami a Nádasdy és a Wittelsbach családok folytán sok-sok évtizeden át meghatározó volt a város életében – és a jelenkori, a kamarai szolgáltató központ által közvetített tudás alapozza meg a jövőt, másképp tekintve „két tudás megfér egy csárdában”.

Az átadás-avatás pillanatai...

 

Akik Pusztavámi Márton megyei elnökre figyelnek (balról jobbra): Jakab István Magosz-elnök, Győrffy Balázs NAK-elnök, Kondora István polgármester


– Szolid erőszakkal majd ebben a teremben adunk át minden tudást... – mutatott mosolyogva Pusztavámi Márton a tett helyszínére, a fent már jelzett, gazdagon felszerelt tárgyalóterem felé a szalagátvágás utáni bejáráson. És meg is jegyezte, az első húszfős csoport már február 27-én megismerkedhet a legaktuálisabb „tananyaggal”. Azt pedig, hogy ki mennyire lesz megelégedve a szolgáltatóktól, illetve a falugazdászoktól kapott információhalmaz mennyiségével és minőségével, egy a bejárat mellett elhelyezett elégedettségmérőn keresztül – kiváló, közepes, elégtelen hangulatjelekkel – jelezheti a távozáskor.

Mert ugye Pusztavámi fenti szavaiból kiindulva nincs más hátra, mint előre. Meg is jegyezte, hogy:
– Ha elérjük a céljainkat, akkor beszélhetünk sikeres agráriumról és büszke kamaráról is…

 

 

(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei