Országos hírek

Partnerek lennének a termelők a jégesőelhárító-rendszer működtetésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál jelenleg a pályázat előkészítése zajlik.

 

Baranya, Somogy és Tolna megyében már évek óta működik a talajgenerátoros jégesőelhárító-rendszer. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentek a mezőgazdasági károk – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szatmári termelők pedig már évek óta várják, hogy mikor épül ki az ő térségükben is hasonló szisztéma. A gazdák a műsorban arról számoltak be, hogy akár minden harmadik évben sújthatja földjüket jégkár, a rendszerrel pedig jobban védhetők lennének a földek. Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke azt mondta még: a gazdák partnerek lennének abban, hogy egy elfogadható mértékű hozzájárulást fizessenek a nagyobb biztonságért.


A jégesőelhárító-rendszerről is beszélt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke január 10-i, évindító sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint – sikeres pályázat esetén – a NAK idei legfontosabb feladatainak egyike a rendszer kiépítése lesz. A Vidékfejlesztési Programban 1,8 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Ahogy fogalmazott, jelenleg a kamara munkatársai dolgoznak a pályázati anyagon, a beadásra készülnek. Mint mondta, a talajgenerátoros rendszer éles indulását a 2018-as védekezési szezon kezdetére, azaz 2018. május 1-re tervezi a kamara.

 


(hirado.hu/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok