Országos hírek

Mozgalmas évet hagyhat maga mögött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és az előttünk álló időszak is számos kihívást tartogat – közölte Győrffy Balázs, a NAK elnöke a köztestület decemberi országos küldöttgyűlésen. A legfontosabb feladatok közt az országos jégeső-elhárító rendszer kiépítését, valamint a szolgáltatások megerősítését említette.

 


Csak egy jól szervezett, megalapozott tudással és erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezet képes megtalálni a válaszokat a nemzetközi és az európai uniós szinten előttünk álló kihívásokra – hívta fel a figyelmet köszöntő beszédében Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara decemberi országos küldöttgyűlésén elmondta: az elmúlt években sikerült egy olyan szervezetet kialakítani, amely képes arra, hogy az egész magyar vidék érdekeit képviselje, középpontjában pedig maguk a gazdák álljanak. Hozzátette: az a munka, amit eddig a kamara elvégzett, biztosítja az alapjait a következő időszak kihívásaira adott válaszoknak.


– Mozgalmas év áll az agárgazdasági kamara mögött – mondta Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. A fontosabb eredmények közt említette a partnernyilvántartási rendszer fejlesztését, amely lehetővé teszi, hogy a kamara a teljes tagságát elérje, megszólítsa és személyre szabott szolgáltatásokat kínáljon számukra.
Emellett pontosan látni azt is, hogy hányan és mekkora összeggel tartoznak az elmaradt tagdíjak miatt.
– A jövő év elején több megkeresés is érkezik majd az érintettekhez. Az egyenlő teherviselés elve alapján ugyanis az elmaradt tagdíjakat be kell hajtani, ellenkező esetben a rendesen fizető tagjainkkal bánnánk tisztességtelenül – mutatott rá az elnök.


Siker az új őstermelői igazolvány bevezetése


Az elnök beszámolója szerint az év egyik legfontosabb eseménye az új típusú őstermelői igazolványok bevezetése volt, a korszerű, hamisítástól védett igazolvány nemcsak minőségében, hanem tartalmában is megújult. Szeptember végéig összesen 190 ezer új igazolványt adott ki a kamara, az év végéig ez a szám várhatóan 280-290 ezerre emelkedik. Köszönhetően az informatikai fejlesztéseknek, elérhetővé vált egy okostelefonos alkalmazás is, amellyel akár a fogyasztók is könnyen utánajárhatnak az őstermelő hátterének. Az elnök beszámolója szerint az elmúlt néhány hónapban összesen 25 ezer lekérdezést regisztrált a rendszer.
Szintén jelentős sikernek könyvelhető el – folytatta –, hogy az idén ismét több száz milliárd forintnyi támogatás lehívásában segítette tagjait a kamara. A falugazdászok munkájának köszönhetően 130 ezer gazda a szankciómentes időszakban benyújthatta az egységes támogatási kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A kamara javaslatot tesz majd arra, hogy a falugazdászok már a benyújtási időszak előtt fel tudják venni a termelők adatait, az így elkészült kérelmeket pedig akár éjszakára időzítve nyújthassák be, csökkentve ezzel az informatikai rendszer leterheltségét. Emellett azt szorgalmazzák, hogy már a kérelmek benyújtása előtt ki lehessen szűrni, ha egy adott területre többen igényeltek támogatást, elkerülve ezáltal a későbbi hosszas egyeztetéseket.


Az agrártámogatások mellett a mintegy 1300 milliárd forintos kerettel meghirdetett Vidékfejlesztési Program pályázatainak kialakításában is tevékeny részt vállalt a kamara. Mivel a tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdálkodók jelentős része nem maga készíti el a pályázatát, ezért a kamara létrehozott egy tanácsadói hálózatot, amelynek keretében a pályázatírókat minősítik, hogy a tagok a legfelkészültebb tanácsadók közül választhassák ki a számukra megfelelőt.
Győrffy Balázs nagy előrelépésnek nevezte, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban sikerült megduplázni az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó forrást. Ráadásul más felhívásokkal ellentétben az ágazatban működő középvállalkozások által elérhető pályázatban az árbevétel növelése és a foglalkoztatotti létszám megtartása sem került be az elvárások közé.


Az elmúlt egy évben a NAK 11 törvény és 190 rendelet véleményezésében vett részt. Ezek közül az egyik legfontosabb a növényvédelmi gépek ellenőrzésére vonatkozó rendelet volt. Sikerült elérni, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) módosítsa a jogszabályt, ezzel jelentősen csökkentve a gazdálkodók terheit. Emellett a kamara javaslatára új elemek kerültek be a termeléshez kötött támogatások közé. Sikerült elérni a korábban illegálisan létesített kutak engedélyezését, valamint csökkenteni a jövő évtől fizetendő vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díj összegét is.


A tagság többsége számára ingyenes lehet a kamara


A köztestület vezetője a további eredmények közt említette a megerősített brüsszeli képviseletet, a gazdálkodási naplókitöltő program bevezetését, a növényvédelmi portál működtetését, valamint a meggyültetvények felmérését és a különböző promóciós kampányokat, amelyekben a NAK is aktív szerepet  vállalt. A biztosítási szolgáltatás idei teljesítményével ugyanakkor nem volt elégedett az elnök. Mint mondta, jövőre ezen a téren szeretné továbbfejleszteni a kamarai szolgáltatásokat, a már meglévő biztosítások mellett egyedi konstrukciókat is kialakítanak a gazdák számára.
Szavai szerint 2017 egyik legfontosabb feladata minden bizonnyal a jégeső-elhárító rendszer kiépítése lesz. A tervek szerint 1,8 milliárd forintból megvalósuló beruházás legkésőbb 2018 májusától nyújthat védelmet a jégeső ellen. A talajgenerátoros rendszernek köszönhetően 5 százalék alá csökkenhet a jégverés esélye az országban. A következő év feladatai közt említette a szaktanácsadói minősítés bevezetését, valamint a szakemberhiány orvoslását célzó felmérés kiértékelését, amelyet az Agrárgazdasági Kutatóintézettel, illetve a Földművelésügyi és a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen végez a NAK.


Szintén jelentős hangsúlyt kap jövőre a kamara szolgáltatói oldalának fejlesztése. A szolgáltatói hálózat kialakítása keretében már 2016. december közepén megnyílik Hajdúböszörményben az első szolgáltató központ, ahol a falugazdászok mellett többek között banki, biztosítási tanácsadók, versenypiaci szereplők – vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-forgalmazók –, valamint a hatóságok szakemberei állnak a tagság rendelkezésére. (A központot a közgyűlés után adták át.)
Hamarosan elindul a kamara telekommunikációs szolgáltatása is. A tagok és a családtagjaik a piacinál  kedvezőbb tarifával köthetnek szerződést. Emellett – a küldöttgyűlés által egyhangúlag elfogadott alapszabály-módosítás alapján – a kamara jövőre bevezeti megújult tagdíjfizetési konstrukcióját. A most formálódó rendszer lehetővé tenné a kamarai tagok számára, hogy valamely szolgáltatás – így például előbb az említett mobilelőfizetés, majd későbbiekben a felnőttképzés, a tápanyag-gazdálkodás vagy a szaktanácsadás – igénybevétele során befizetett díj egy része beszámítható legyen a tagdíjba. Győrffy Balázs szerint ezzel gyakorlatilag a tagság 85 százaléka mentesülhet a tagdíjfizetés alól, mivel ennyien fizetnek 10 ezer forint vagy az alatti tagdíjat.


Sikeres volt a Földet a Gazdáknak program


A szakmai előadások keretében Bitay Márton Örs, az FM államtitkára a földértékesítési program eredményeiről beszélt. Jelezte: a NAK és a MAGOSZ kezdeményezéseként elindult program létjogosultságát igazolta a gazdák érdeklődése. Az összes földműves egyharmada tudott venni termőterületet a Földet a Gazdáknak! programban.
Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a vízügyi kérdésekről beszélt. Előadásából kiderült, hogy november végéig összesen 2991 vízjogi engedélyt kértek a mezőgazdasági termelők. Az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó kérelmet közül több mint 2700-at már jóváhagyott a hatóság. Mivel az aszály évről évre nagyobb gondot jelent, ezért a tárca egy előrejelzésen alapuló országos aszálymonitoring rendszer kiépítését tervezi.
Viski József, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke elmondta: mivel egyetlen gazda dolgát sem szeretnék megnehezíteni az ünnepek alatt, a hivatal december közepe után már hiánypótlási, illetve egyéb felszólításokat sem küld az ügyfeleknek, és a támogatások kifizetése is szünetelni fog január elejéig. A Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban megjegyezte, míg a 2016-os év a pályázatokról szólt, addig a 2017-es a kifizetések éve lesz.

 


(NAKlap, 2016. december)

 


Fogadóórákat tart Győrffy Balázs
A NAK elnökének fogadóóráira a kamara tagjai jelentkezhetnek előzetes helyfoglalással és témamegjelöléssel. A január elején induló online időpontfoglaló rendszerünk a www.nak.hu portál e-iroda felületére történő bejelentkezést követően regisztrált tagjaink számára válik elérhetővé. A fogadóórák minden hónap második keddjén lesznek, az első alkalomra 2017. január 10-én, 16.00 és 20.00 óra között kerül sor.


 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám