Országos hírek

A mai napon a romániai Nagyszalontán az utolsó lisztadományozással befejeződött az idei Magyarok Kenyere program, amelynek során 510 tonna búza gyűlt össze.

 

A Pécsről 2011-ben indult Magyarok Kenyere program fennállásának hatodik évében mintegy 3000 magyar gazda több mint 510 tonna búzát gyűjtött össze, amelyhez a határon túli területek 100, ezen belül Erdély 16 tonnával járult hozzá.
– A búza megőrlése után 350 tonna liszt állt rendelkezésre karitatív célokra – mondta Korinek László, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója az idei programsorozat záróeseményén, Nagyszalontán.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok Kenyere programot, ezen keresztül a rászorulók támogatását, idén pedig már stratégiai partnerként támogatta a kezdeményezés megvalósítását. A kezdeményezés támogatottsága és elfogadottsága évről évre növekszik, ennek köszönhetően minden évben egyre több magyar gazda fog össze a jótékonysági célok érdekében.
Idén is a kenyérnek szánt lisztből minden magyarországi megyében osztottak a rászorulóknak, és a kiemelt kedvezményezetteknek a határon túlra további adomány is jutott. Liszt és száraztészta formájában összesen az Erdélyben összegyűjtött 16 tonnányi búzából őrölt 10 tonna liszt mellé 60 – a mai napon 20, a következő hetekben további 40 – tonna adomány érkezik a Böjte Csaba által 1993-ban alapított Dévai Szent Ferenc alapítvány 82 intézményébe, ahol nagyjából 2200 gyereket nevelnek és gondoznak. További 5 tonna lisztet kap a Bakó Pál által vezetett Szent Erzsébet Egyesület is. Az adományt Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át a Böjte Csabának és Bakó Pálnak.


– A Böjte Csaba által vezetett otthonokban melegszívű gondoskodásról tesznek tanúbizonyságot, amit jól láthatóan a jelen lévő gyermekek mosollyal hálálnak meg. Ezt látva nekünk alapvető feladatunk és kötelességünk, hogy a magunk eszközeivel segítsük az Önök munkáját, ezáltal segítsük a magyar gyermekeket. Számunkra ezt is jelenti a nemzeti összetartozás. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a kezdeményezést felkarolta Áder János köztársasági elnök úr felesége, Herczegh Anita asszony is, akivel így közösen fejezhetjük ki támogatásunkat az itt élők iránt – mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. – A Magyarok Kenyere program már Erdélyben is aktív, de hiszem, hogy a fejlődés és a segítőkedv nem lankad jövőre sem, hiszen a megőrölt lisztadomány felbecsülhetetlen segítséget jelent minden évben – tette hozzá.


A Magyar Pékszövetség nevében Septe József a Magyarok Kenyere program sikeréhez és a gyermekotthon támogatásához karácsonyi kalácsok felajánlásával járult hozzá.
Böjte Csaba az eseményen a „Gyermekek Barátja” kitüntetést adományozta Győrffy Balázsnak (alsó képen), illetve Tóth Bélának, a Gyermelyi Zrt. igazgatójának.

 


(NAK) (fotó: Gyulay Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok