Országos hírek

Kiemelt cél a külhoni magyar gazdatársadalom szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése – hangzott el a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának Agrárkonferenciáján.

 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt célkitűzése a külhoni magyar gazdatársadalom szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, amelyhez a tárca, ahogy eddig is, a jövőben is minden támogatást meg fog adni – hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának Agrárkonferenciáján, Gyergyószentmiklóson. A KEF-en jelentette be a minap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, hogy a hamarosan kamarai pártoló tagok lehetnek a külhoni gazdák.
A nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy rendkívül fontos a vidéki térségek közösségeinek megerősödése, ehhez azonban az agrárium és a mezőgazdaság megerősítése egyaránt szükséges. Tóth Katalin kitért arra, hogy az idei évben az FM a Miniszterelnökséggel együttműködve indította el a hiánypótló falugazdász programot, amelynek segítségével többek között a határon túli magyar nemzetiségű gazdákhoz is eljuthatnak a gazdálkodásukat elősegítő információk, legyen az akár támogatási, vagy szakmai jellegű.


Az agrártárca fontosnak tartja, hogy a pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, valamint a jogszabályok változásairól a gazdák naprakész információkkal rendelkezzenek. Ezt az igényt hivatott pótolni a falugazdász program, amelyet idén a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával közösen finanszíroz a tárca. A kapcsolattartó, információátadó és érdekvédelmi szerepkörön belül a falugazdász hálózat községi irodáiban a falugazdászok ellátják a gazdaságok bejegyzési jogszabályokkal kapcsolatos ügyintézését, a tájékoztatást és a tanácsadást, valamint az agráriumot érintő pályázati, eszközbeszerzési, terményértékesítési lehetőségek figyelését. Ők végzik az időbeni tájékoztatást és tanácsadást, valamint az adott területi szövetséghez tartozó községi agráregyesületek szervezési és egyéb ügyeinek intézését is.
A tárca tanyafejlesztési programjának határon túli kiterjesztése szintén hozzájárul a külhoni gazdák megerősödéséhez, hiszen kisléptékű infrastrukturális beruházások megvalósításához és eszközvásárlásokhoz egyaránt anyagi támogatást kapnak a gazdák. Számos szervezet vissza nem térítendő támogatást elsősorban az agrárvállalkozások optimalizálására, valamint a tangazdaságok fejlesztésére használhatott fel.
– Meggyőződésem, hogy a magyar vidék – amely nem zárul le a jelenlegi országhatárok mentén –, nagyszerű természeti adottságaira és hagyományaira támaszkodva, közös erővel elérhetjük azt, hogy a szorgalom és hozzáértés eredményre vezessen: az agrárium és a hozzákapcsolódó tevékenységek biztos megélhetést jelentsenek a gazdálkodók számára a jövőben is – zárta szavait Tóth Katalin.


(FM Sajtóiroda/nak.hu)

 


Szerbia Magyarország egyik legfontosabb agrárpartnere lehet
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerb társtárca újonnan kinevezett miniszterével, Branislav Nedimoviccsal a közelgő magyar-szerb együttes kormányülés előkészítéseként egyebek mellett a mezőgazdasági kárenyhítés hazai tapasztalatairól, a két ország elkötelezett GMO mentességéről és a szerbiai élelmiszeripari beruházási lehetőségekről is tárgyalt a Földművelésügyi Minisztériumban. (FM Sajtóiroda)


 

Erősödő agrár-együttműködés Kínával
Magyarország olyan agrár-innovációban érdekelt, amely a fenntartható fejlődést és a környezetre káros anyagok csökkentését tűzi ki célul – jelentette ki Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a kínai Kunmingban, Kína és Közép-Kelet-Európa agrárvezetőinek rendezett csúcstalálkozón. A Jünnan tartomány székhelyén megrendezett fórumot és miniszteri értekezletet idén 11. alkalommal, a kínai kormány „Egy öv, egy út” mechanizmusának keretében rendezték meg.
Kínai körútján Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár a 33 millió lakosú, tartományi jogú Csunking város vezetőivel találkozott. Az államtitkár és a város Tudományos és Technológiai Bizottságának vezetője együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az agrártechnológiai kooperáció előmozdításáról, majd a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. és a Csungkingi Tudományos és Technológiai Bizottság High-tech Inkubátorház megalapította a Magyar-Csungkingi Tudományos és Technológiai Transzferközpontot. (FM Sajtóiroda)


 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok