Országos hírek

Elrajtolt péntek reggel a Magyar Borok Újra Rallye, amelynek idén Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, valamint Zala megyei elnöke a háziasszonya. A magyar vidéket, pincészeteket népszerűsítő három napos verseny indulói a Balaton-környéki borrégiót járják be.

 


Különféle autók érkeztek sorra a fővárosi Kincsem Parkba péntek kora reggel, és vezetőiknek, segítőiknek egyből komoly feladata akadt: kocsijuk körbematricázása – amiről bebizonyosodott, hogy bizony, nem is egyszerű mutatvány. Mindenesetre a XXI. Magyar Borok Útja Rallye fél nyolcas megnyitójára a legtöbb úti alkalmatosság – matricákat tekintve – már igazi raliautó kinézetet kapott.
A mezőny mától vasárnapig a Balaton-környéki borrégió 17 pincészetét ejti útba, amelyek közül nyolcat az elmúlt húsz évben még sosem érintett az autós-boros rendezvény. A résztvevők közel hétszáz kilométert megtéve olyan borvidékeket ismerhetnek meg, mint a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüredi-csopaki, a nagy-somlói és a zalai. A rali egyik kiemelt célja, hogy felfedezze és bemutassa Magyarország tájait és borvidékeit, és újdonságként a nagy borászatok mellett kisebb pincészeteket is meglátogassanak  a résztvevők.


A rali háziasszonya idén Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője, Zala megyei elnöke, a házigazdája pedig Buda Márton rádiós-televíziós műsorvezető. A kamara két autóval is képviselteti magát a ralin, az egyiket ifj. Hubai Imre alelnök, a másikat Szedlák Attila kabinetfőnök – aki tavaly is indult a versenyen – vezeti, 51-es illetve 52-es rajtszámmal.
Süle Katalin a megnyitó előtt a kamarai portálnak elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy felkérést kapott a háziasszonyi szerepre. A rendezvényt fontosnak tartja, mivel olyan helyekre jutnak el és ezáltal ismernek meg az indulók, valamint a sajtó beszámolói révén a nagyközönség is, amelyek nincsenek annyira fókuszban. Sokszor földutakon, a természet rejtett szépségein keresztül vezet az út, ahol igazán felfedezhető a borvidékek értékei. Mint elárulta, zalaiként nagyon örül annak, hogy a mezőny idén megyéjét, annak több pincéjét is érinti.


A NAK elnökségi szóvivője tavaly már részt vett a ralin, akkor mitfárerként, és már akkor nagyon magával ragadta a verseny hangulata. Kérdésünkre, hogy mi nyerte el a legjobban a tetszését, azt a választ adta: a profi szervezés, hogy mindennek megvolt a helye, ideje. S hogy van-e köze a szóvivőnek az autóversenyzéshez? Rövid, de – miközben férje és kisfia mosolyog a háttérben, egy családi sztorira célozva, amiről nem árulnak el részleteket – frappáns a válasza:

– A kislányom a legnagyobb Forma–1 rajongó, Kimi a kedvence…
Több idő nem is nagyon volt a beszélgetésre, hiszen a háziasszony egy tévéinterjú után indult is a megnyitót konferálni, majd autóba ülve a mezőnnyel a túra helyszíneire, ahol számos házigazdai feladata lesz a hétvégén.


A megnyitón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte a résztvevők népes táborát, aki amolyan „autós ország-kóstolónak” nevezte a ralit, kiemelve, hogy az ország borkiválóságait lesz módja megízlelnie a mezőnynek, hat borvidéket érintve. Mint elárulta, a magyar emberek 90 százalékban magyar bort isznak, ezért is fontos a figyelmet ráirányítani a szép nedűkre és a csodás környezetre. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy tárcája számára két szempontból is fontos a rali. Az egyik a figyelem felhívása a biztonságos közlekedésre, a másik, hogy az érintett helyi önkormányzatok is reflektorfénybe kerülnek a rendezvény révén. Megay Róbert Péter főszervező balesetmentes és élményekben gazdag utat kívánt, míg Majosházi Péter versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a résztvevőknek a KRESZ szabályait végig be kell tartaniuk, az M7-esre pályamatricát is kell vegyenek. No meg alapszabály, hogy minden érintett pincészetnél legalább húsz percet el kell tölteniük, amit mérnek is a helyszínen a sportbírók.


A megnyitót követő percekben, az álmos reggelen a Békéscsabai Kolbászfesztivál szervezői által biztosított kolbászos-lilahagymás-csípőspaprikás kenyérfalatkák adtak még erőt a startra készülőknek, és a kávéból is is jócskán fogyott, hiszen hosszú lesz még a nap, és a hétvége. S ahogy egy tradicionális raliversenyhez illik, háromnegyed nyolc magasságában elstartolt az első autó, majd egy-egy perc elteltével a többiek…

 

Képgaléria a rajtról

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok