Országos hírek

A mezőgazdaság aktuális helyzetét és az agrárium számára rendelkezésre álló uniós pályázati lehetőségeket tekintették át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara debreceni szakmai fórumán.

 

A kormány sokat ütközött a mezőgazdaság érdekében az Európai Bizottsággal, mivel az utóbbi szerette volna a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásait távol tartani az agráriumtól, ellenben a magyar álláspont az volt, hogy e pénzügyi keretet igenis lehessen mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre és beruházásokra fordítani – mondta Mezei Dávid Csaba. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a „küzdelem” kompromisszumokkal zárult, a kormány pedig elérte célját. A szakpolitikus az augusztus 18. és 21. közötti XXV. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás keretei között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által megrendezett debreceni agrárfórumon hozzátette: mindennek megfelelően a tárca sorra hirdette meg a különböző pályázatokat.

 

Képgaléria a Farmer Expo nyitónapjáról (a jobb felső nyilakkal lapozható):

 

 

Jelenleg borászati fejlesztésekre (40 milliárd forint támogatási keret), öntözésfejlesztésre (49,5 milliárd), kertészeti gépbeszerzésre (18,08 milliárd), fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására (37,75 milliárd), valamint az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó időjárási kockázatok megelőzésére (4,72 milliárd) pályázhatnak az agráriumban tevékenykedők. Ezek közül Mezei Dávid Csaba kiemelte, hogy korábban a kertészetekre nem jutott elég forrás, ezért igyekeztek a területnek kedvezni, és a visszaélések elkerülése érdekében például a gépbeszerzési forrást traktorra csak szigorú feltételekkel lehet fordítani. Ugyancsak kiemelte az éghajlatváltozási pályázattal kapcsolatban, hogy jégesőkár, mezőgazdasági esőkár és fagykár megelőzésére szolgáló eszköz, technológia fejlesztésére lehet támogatást igényelni. 

Mint a helyettes államtitkár mondta, az egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság által is elfogadott VP-ben 1294 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek kétharmada, 900 milliárd már elérhető a gazdáknak, gazdaságoknak, vállalkozásoknak. Ahogy fogalmazott, azért siettek ennyire a pályázatok kiírásával, mert fennáll(t) a veszély, hogy ha az unión belül válságkezelésre kell külön forrásokat biztosítani, akkor – mint ahogyan szerinte arra a korábbi költségvetési ciklusokban volt példa – az agrárbüdzséből vonnak el. Mindemellett a gyors tempót a pályázatok elbírálása során megpróbálják tartani, hiszen a tárca és a kormány is abban érdekelt, hogy minél hamarabb meginduljanak az agrárberuházások.

 

Új támogatás

Ugyancsak az uniós, valamint a nemzeti támogatásokról beszélt Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Egyebek mellett megjegyezte, hogy idén a tejágazatban – több jogcímen – 63,5 milliárd forint támogatás áll a termelők rendelkezésére, ami az egyik legmagasabb összeg az Európai Unióban. Nemzeti támogatásból a sertéshízó állatjóléti támogatás kerete idén és jövőre is 9,1-9,1 milliárd forint, míg a tenyészkoca tartók 8,6 milliárd forintra pályázhatnak, a baromfi állatjóléti támogatás keretösszege pedig az idén 12 milliárd forint, és jövőre is hasonló összeg áll majd rendelkezésre. Bejelentette: új támogatásként az idén 1,2 milliárd forintot különítettek el az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása címen. Emellett a helyettes államtitkár kitért a következő, 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusra kialakítandó Közös Agrárpolitikában (KAP) megvalósítandó magyar célokra is.

 

Veszélyek

Ha már Mezei Dávid Csaba a különböző időjárási kárelhárító rendszereket szóba hozta, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ezek közül az országos jégkárelhárító-rendszer mihamarabbi megvalósításának fontosságát emelte ki. Felszólalásában továbbá érintette az agráriummal összefüggő időszerű törvénykezési feladatokat, ezek közül is a mezőgazdasági tevékenységet folytatók helyzetét meghatározó integrációs törvény megalkotását.
A konferencia közönségétől nem csak az előadásokhoz kapcsolódó, hanem más jellegű felvetések is elhangzottak. Volt, aki az állami kukoricaintervenciót hiányolta, volt, aki a méhészeteket érintő fagykár-kompenzációt (Feldman Zsolt szerint egyikre sincs lehetőség az EU-s rendelkezések alapján). Volt, aki úgy vélte, a különböző (szak)politikusi megnyilvánulások jelentősen befolyásolják a gabona hazai piaci árát, és ennek abbahagyását kérte, válaszában a rendezvényt moderáló Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese megjegyezte, hogy az árat kizárólag a nemzetközi piaci ár határozza meg, semmi más. Egy másik felszólaló az ukrán mezőgazdasági termékek EU-s piacra bejutása miatt aggódott, mert az hátrányosan érintheti a magyar gazdákat, ám Feldman Zsolt jelezte, hogy az ukránok mellett sokkal veszélyesebb lehet a magyar agrárium számára az EU és a dél-amerikai államok közössége (Mercosur), valamint az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amennyiben ezek a közeljövőben létrejönnek.

 

Osztrák, német minta

A fórum második részében Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója az EU agrárpiaci problémáira megoldást kereső AMTF nevű csoport munkájába, Barkó József, az OTP Bank regionális vezetője pedig a bank agrárszolgáltatási tevékenységébe adott betekintést. Végül Papp Gergely a NAK jövőképéről mondott pár gondolatot, kiemelve, hogy a három éve létrejött kamara hosszabb távon – a szintén kötelező tagság alapján szerveződő – osztrák és a német testvérszervezetek magas szintjét kívánja elérni.


A kamara az agrárfórum mellett pénteken élelmiszeripari workshopot és agrárinformatikai tanácskozást is tart a Farmer Expón, emellett a NAK 100 négyzetméteres standjánál tapasztalatcserére, üzleti, szakmai megbeszélésekre várják a falugazdászok az érdeklődőket, de a kihelyezett ügyfélfogadáson akár az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézésre is sor kerülhet.

 

(nak.hu; fotók: Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám