Országos hírek

Az ágazat jövőképét komplexen, a lehetőségek és feladatok együttes áttekintésével érdemes átgondolni. Ebben a munkában komoly szerep hárul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK), ezért minden ágazati szereplő javaslatát, véleményét várjuk – mondta Győrffy Balázs, a Kamara elnöke A Sertés szaklap 20 éves jubileumára szervezett szakmai konferencián Nádudvaron.

 

 

Győrffy Balázs kiemelte: a NAK minden lehetséges eszközével igyekszik támogatni a sertéságazatot: aktív szerepet vállal a támogatások kidolgozásában, javaslatokat fogalmaz meg a kormányzat, a döntéshozók részére, elősegíti a termékpálya szereplői közötti párbeszédet.

A NAK részt vesz a VHT által kidolgozott és működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús programban, ennek bíráló és ellenőrző bizottságába is delegál tagot. A Kamara arra törekszik, hogy még elismertebb legyen a rendszer, és minél több fogyasztó keresse a logóval ellátott kiváló minőségű magyar sertéshúst, ezáltal is növelve a hazai sertéshús-fogyasztást – mondta a NAK elnöke.

Hozzátette: a Kamara kiemelt feladata az ágazati szereplők tájékoztatása. Ehhez szolgál segítségül többek között a Kamarai Piacfigyelő, illetve Kamarai Hírleveleink, amelyek információt nyújtanak a hazai és nemzetközi piaci folyamatokról, árakról.

nadudvar1

A Kamara elnöke elmondta: az elmúlt időszakban a NAK egyik legfontosabb ágazati feladata az volt, hogy felmérte a termékpálya szereplői között az élősertés és félsertés ÁFA-kulcsának 5%-ra való csökkentésének hatásait, és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat. Ennek eredményei azt mutatták, hogy az ÁFA mérséklése kedvező lépés volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai is alátámasztják azt az egyöntetű ágazati véleményt, hogy az élő- és félsertés esetében az áfacsalás visszaszorult. Ezt a külkereskedelmi mutatók is megerősítik. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt volna a csalás, a korábbi csalás egy része áthelyeződött a darabolt húsok piacára.

A Kamara véleménye ezért az, hogy további lépéseket szükséges tenni a legálisan működő hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők versenyképességének javítása és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsa európai viszonylatban is magasnak számít, és emiatt széles körben elterjedt az áfacsalás. A NAK számításai alapján minden alapvető élelmiszer áfájának 5 vagy 9 százalékra történő mérséklése 180-240 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetésnek. Ez a nemzetgazdaság jelenlegi helyzetében nem vállalható, ezért a Kamara ütemezett áfacsökkentést javasol.Ezzel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, amely tisztességes piaci versenyt, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetének javulását, az adóbevételek növekedését, valamint a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek létrehozását eredményezné.

A Kamara 2014 végén kezdeményezte egy munkacsoport létrehozását a Nemzetgazdasági és Földművelésügyi Minisztériummal, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal egy a teljes élelmiszeripart, de leginkább az alapvető élelmiszereket érintő ütemezett ÁFA-csökkentés kidolgozása céljából – tette hozzá Győrffy Balázs.

Szintén a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítését, az áruforgalom átláthatóvá tételét, a gyakran az emberi egészséget veszélyeztető, élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárását és az áfacsalásokra szakosodott bűnözői körök visszaszorítását szolgálja az EKÁER bevezetése – tette hozzá a NAK elnöke

A Kamara célja, hogy az eredeti jogalkotói szándék sérelme nélkül egy életszerű és könnyen használható rendszerré váljon az EKÁER, ezért tájékoztató oldalt indítotott a honlapján.

Győrffy Balázs elmondta: a Kamara középtávú feladatai közé tartozik a hígtrágya-kijuttatás kérdésének kezelése. A Kamara tagsága és a velünk együttműködő szakmai szervezetek javaslata alapján a NAK foglalkozik a hígtrágya-kijuttatás engedélyezésének megkönnyítésével.

A hagyományosan tartott sertéseket versenyképesen lehet értékesíteni - állapította meg Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.

nadudvar2

Jakab István a jubileum kapcsán elmondta: Magyarország - Japánnal egyetemben - az első helyen áll a sertéshús behozatalát illetően. Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaságot sújtó orosz embargó a vége felé közeledik, és hamarosan új lehetőségek nyílnak meg. A Magosz elnöke nem titkolta véleményét, hogy miközben komoly fejlesztések valósultak meg a sertéságazatban, a szervezettség és a termékpályán való összefogás terén lemaradást lát.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a sertéságazat esélyeit ecsetelve arra emlékeztetett, hogy a világban előállított összes hús 38 százaléka sertéshús, az Európai Unióban pedig 10 százalékkal több sertéshúst állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak. A fejlett országokban az éves fogyasztás fejenként 65 kilogramm, míg a fejlődő országokban csupán 27 kilogramm.

nadudvar3

A helyettes államtitkár szerint a fogyasztás növekedése éppen a fejlődő országokban várható. Magyarországon az állattenyésztés megsínylette mind a rendszerváltást, mind az európai uniós csatlakozást és az ágazat 2013-ban állt növekedési pályára a korábbi hanyatlás után. Az élő- és félsertés áfájának 2014. január 1-jén bevezetett 5 százalékra csökkentése jó kormányzati lépésnek bizonyult - hangsúlyozta a szakember, aki szerint 8,7 százalékkal nőtt a vágások száma, de emelkedett a sertéstartók száma is. Ugyanakkor az import 8,4 százalékkal csökkent.

A rendezvényen Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese a sertéságazatot érintő kérdésekről tartott előadást.

nadudvar4

(NAK/MTI; Fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám