A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével rendezték meg 2014. november 29-én és 30-án immár tizenegyedik alkalommal a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitón a Kamara képviseletében ifj. Hubai Imre vidékfejlesztésért felelős országos alelnök mondott köszöntőt.
Beszédében kitért a kézműves sajtok vidékfejlesztésben betöltött fontos hagyományőrző szerepére. Elmondta: a fesztivál lehetőséget teremt a városi emberek számára is, hogy közvetlenül az előállítótól vásárolhassák meg Magyarország legjobb sajt és bortermékeit. Ifj. Hubai Imre a megnyitón kiemelte a sajt és a bor párosításának gasztronómiai értékét is.
A NAK standjánál az agrárium aktualitásairól kaphattak felvilágosítást az érdeklődők. Nagy érdeklődés fogadta a 2014-es évjáratú borokat, több mint 60 italt tesztelhettek az érdeklődők. Az ország legjobb újborai mellett kiváló minőségű sajtokat is fogyaszthattak a vendégek, a legnagyobb hazai sajtelőállítók, mint például Fino-Food Kft., az Óvártej Zrt. vagy a Cserpes Sajtműhely termékei mellett a sajtmesterek kistermelői sajtjait is meg lehetett kóstolni a fesztivál ideje alatt.
A NAK által a legjobb sajtelőállítónak felajánlott díjat az idén a St. Mártoni márkapaletta érdemelte ki. Összesesen mintegy 25 sajttermelő és 60 borászat állított ki a fesztiválon. A termelők elmondták: örömmel vettek részt az eseményen, ugyanis kevés az olyan lakossági rendezvény, ahol értő és érdeklődő közönséget tudnak kiszolgálni.
(NAK; Fotó:Téglásy Nóra)