Országos hírek

A családi gazdaságok termelési hagyományainak felélesztésére a világon mindenhol születnek programok. Nemcsak a kulturális örökség védelme vezeti a döntéshozókat, hanem az a felismerés, hogy a vidék eltartó képessége, és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kívánatos hogy minél több farm maradjon meg, sőt ha lehet, újak is alakuljanak. 2014 az ENSZ Családi Gazdálkodások Nemzetközi Éve, ezért különösen megtisztelő, hogy március elején Budapest adott otthont a témában szervezett nemzetközi kiállításnak és konferenciának.

104 ország mintegy félezer résztvevővel képviseltette magát a kongresszusi Központban tartott világfórumon, a családi gazdaságokat érintő leglényegesebb kérdésekről, kihívásokról és lehetőségekről tanácskoztak. A miniszteri kerekasztal során a különböző országokban futó programok, a piacra jutást segítő különböző kormányzati intézkedéseket vizsgálták. Szó esett a fogyasztók ösztönzéséről is, hiszen minden támogatás kárba vész, ha vásárlók nem keresik a családi gazdaságok termékeit.

A „family farming" modell a család önszervező képességére és munkaerejére épít. A családi gazdaságok biztosítják leginkább a helyi természeti erőforrások védelmét, a hagyományos mezőgazdasági termékek megőrzését és az élelmiszer-biztonsági előírások betartását. Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt, mintegy összegezve a világfórum fő mondanivalóját. A magyar szaktárca vezetője, vendéglátó büszkeségével, rögtön sorolta is a siker hazai receptjét: a gazdák földhöz jutása, az infrastrukturális fejlesztések, kedvező támogatási rendszer, mezőgazdasági tanácsadói hálózat és helyi piacok.

A konferencia, a plenáris üléseken kívül három szekcióban zajlott. Győrffy Balázs a NAK elnöke, a gazdaságok kooperációs lehetőségeit elemző „panelbeszélgetésen", a hazai termelői értékesítő szervezetek szerepéről tartott előadást. Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy hazánkban a zöldség- és gyümölcsértékesítés 18-20 százaléka a TÉSZ-eken keresztül valósul meg. Néhány termék, például zöldség, gyümölcs, bor esetében a kisebb méretű gazdaságok piacra juttatásában meghatározó szerepet töltenek be a TÉSZ-ek. Új lehetőségeket a szakmaközi szervezetek, valamint a szerződéseken alapuló, akár határokon is átnyúló együttműködési formák támogatási lehetősége teremt. Valamennyi tagunk, így TÉSZ-ek is élvezik a kamarai tagsággal járó előnyöket, így a falugazdász hálózat szolgáltatásait, az információs bázisok és a szaktanácsadók által nyújtott segítséget – tette hozzá a NAK elnöke.

Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke volt a moderátora annak a szekcióülésnek, amely azzal foglalkozott, hogy a mezőgazdasági beruházások milyen lehetőségeket és kihívásokat jelentenek a családi gazdaságok számára. Az erőforrások korlátozottak, ezért a kis gazdaságok csak úgy boldogulnak, ha elsősorban nem vetélytársnak, hanem partnernek tekintik egymást, így egyszerűbb a piacra jutás is.

Batthyány-Schmidt Margit, a COPA-COGECA női munkacsoportjának első számú alelnök asszonyának kezdeményezésre jött létre a világfórum harmadik panel ülése, amely a nők és a fiatal gazdák szerepét elemezte, a beszélgetések egyik moderátora Langer Katalin, a Kamara külkapcsolati igazgatója volt. A családi gazdaságokban, ahogy a családokban is, a nők integráló szerepe meghatározó. A fórum résztvevői hangsúlyozták a természeti és a humán erőforrásokkal történő ésszerű, a fenntartható gazdálkodás fontosságát a mezőgazdaságban. A fórum résztvevői hangsúlyozták a természeti és a humán erőforrásokkal történő ésszerű gazdálkodás fontosságát ezen a területen.

A Kongresszusi Központ aulájában és folyosóin a világ valamennyi pontjáról érkezett kézműves termékekből nyílt kiállítás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjain a híres magyar élelmiszerek sorakoztak, amelyek családi gazdaságokból érkeztek.

Kádasi Bali Csaba

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám