A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.
Az Európai Friss Csapat program utánajárt, hogyan segíthetünk a gyermekeknek leadni a felszaladt plusz kilókat, hiszen a súlyfelesleg hosszú távon számukra sem egészséges.
„Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fogyókúráztatnunk nem szabad őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatjuk meg nekik a zöldségek és gyümölcsök sokféleségét, vagy hogy nem ismertethetjük meg őket a teljes értékű gabonafélékkel” – fogalmazta meg az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.
A testsúlycsökkentésben a gyerekek esetében is – a rendszeres testmozgás mellett – alapvető szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, hiszen ez határozza meg, mennyi kalória jut a szervezetükbe. Legkézenfekvőbb megoldás a zöldségek és gyümölcsök arányának emelése és rendszeressé tétele a gyerekek napi étrendjében, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, és még egészségesek is. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns- és rosttartalmuk pedig jelentős.
Az Európai Friss Csapat program szakembere szerint három egyszerű tippel növelhetjük a zöldségfogyasztást családunk körében.
- Készítsük el közösen!
Az együtt főzött finomságokat a gyermekek szívesebben fogyasztják el, és így könnyebben ismerkednek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk hát bevonni őket a konyhai műveletekbe!
- Minden főétkezés tartalmazzon zöldséget!
A reggeliknél, vacsoráknál lehetnek olyan nyers zöldségek, mint a retek, az uborka, a paprika, a paradicsom vagy a salátafélék, míg az ebédeknél bátran beépíthetjük a káposztaféléket és a hüvelyeseket is. Ha gyermekünk válogatós, próbáljuk különbözőképpen tálalni számára a zöldségeket, akár szószokba, levesekbe „rejtve” is.
- Mutassunk példát!
Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen, főtt, sült vagy párolt állapotban, esetleg savanyúságként, akkor gyermekünk is szívesebben fogadja majd el a szezonális finomságokat.
Az Európai Friss Csapat programnak arra is van néhány jó ötlete, hogyan csempészhetünk be észrevétlenül egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldségeket a gyerkőcök étrendjébe.
- A reggeli vagy tízórai szendvicsbe mindenképpen tegyünk zöldséget, de ne csak paprikában gondolkodjunk! Tehetünk bele salátalevelet vagy akár friss spenótlevelet is. Ha biztosra akarunk menni, meg is formázhatjuk a szendvicseket! Az állatokat mintázó szendvicseknek lehetetlen ellenállni!
- Ebédre, vacsorára készíthetünk zöldséges krémleveseket, főzelékeket is, amelyeket liszt helyett a bennük főtt zöldségek püréjével sűríthetünk.
- Érdemes a köreteket is kicsit átalakítani. Próbáljuk ki például, hogy a burgonyapüréhez a burgonya mellé karfiolt vagy karalábét teszünk és úgy pürésítjük.
Ha már sült krumpli, akkor a burgonya inkább a sütőben süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé cékla-, zeller- vagy akár sárgarépakockákat is.
Az Európai Friss Csapat, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya még számos érdekességet és nagyszerű receptet kínál a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein.
Háttérinformáció:
Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott hazánkban. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében. A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, 30% feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.
További információ:
Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.