Országos hírek

Tizenhat fiatal gazda fél éven át havonta 2-3 napig összezárva. Akár egy valóságshow is lehetne, de annál sokkal életközelibb és előremutató programról van szó. Így neveld az álmaidat! – résztvevőket kérdeztünk.

November 22-én kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) közös programja, amelynek keretében fiatal gazdálkodókat segítenek a vállalkozóvá válás illetve a fejlődés folyamatában. Az ingyenes, hat hónapos „Így neveld az álmaidat!” című programban 16 önkéntes jelentkező vesz részt. Kettejükkel beszélgettünk az első háromnapos, alapozó hétvégét követően. (A program leírása cikkünk végén olvasható.)

 

 

A bővülés nehézségei

Az abonyi Dányi Balázs főállásban a mentőszolgálatnál dolgozik, gépjárművezetőként. Emellett foglalkozik – mintegy hetven hektár, zömmel bérelt területen – a szülővárosában szántóföldi növénytermesztéssel, valamint részben burgonyával, káposztafélékkel. Mint elmondta, nulláról kezdte. A természetet mindig is szerette; mezőgazdasági középiskolásként dolgozott egy helyi vállalkozónál napszámban, s onnan jött az indíttatása a gazdálkodáshoz. Az iskolát elvégezve egyből nekifogott a munkának, először pár száz négyzetméteren. Az a tapasztalata, hogy a fiatal gazdálkodók nagy része a családon belül vette át a gazdálkodást, volt előttük általános vállalkozási, szakmai, adózási stb. tapasztalat. Ő ezzel ellentétben mindent magától kellett megtanuljon, kialakítson.

Mint mondja, a mostani program nagyon sokat segít neki, akár például egy szerződés megírásáról van szó; de nagy felkiáltójellel emeli ki, hogy nagyon jó, kreatív csapat jött össze. Mindenkinek ugyanaz a célja, az érdekeik egyezőek, és őszintén megvitathatják a dolgokat, nem kell szégyenkezniük, a problémáik is hasonlóak. Ami talán a legáltalánosabb nehézség, az a földhöz jutás.

Ő a kertészet fejlesztésében lát lehetőséget, mert Szeged, Kalocsa környékén sok  idős gazdálkodónál a család nem viszi tovább a gazdaságot; amitől a legjobban tart, az a munkaerő-hiány, ami pedig a káposztánál, karfiolnál kardinális kérdés.

 

 

Segítenek az indulásban is

Mint László Anita, az AGRYA munkatársa elmondta, nagy volt a túljelentkezés a programra, amit 18 és 30 év közöttiek számára hirdettek meg, a résztvevők jellemzően 23 és 28 év köztiek. alapvetően a mezőgazdasághoz kötődnek, van köztük gazda, de szaktanácsadó, egyetemista is. A novemberi elsőt további négy képzési alkalom követi: 2020 januárjában, februárjában, márciusában és áprilisában. A Dunántúlról többen érkeztek, de az ország minden tájáról jöttek résztvevők.

A visszajelzések nagyon pozitívak. Amit a szervező külön kiemelt, hogy mindenkit jellemez az alázatosság, a fegyelmezettség, amit az agráros életforma is magyaráz.

A lepsényi Tóth Enikő Melinda Gödöllőn agráregyetemista. Két-három év múlva tervezi indítani paradicsom-paprika vállalkozását, a szakdolgozatát is ebből a témából írja. Párja szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik (gabona, kukorica), így testközelből van rálátása a mindennapi munkára, problémákra.

Már az első, fővárosi háromnapos képzésen azt érezte, hogy jó csapat jött össze, hasonlóak a terveik, ambícióik. Mint mondja, ő alapvetően a papírmunkában gyenge, ebben is nagy segítségére lesz a program. Kérdésünkre elárulta, hogy ugyan az egyetemen is vannak hasonló témájú tantárgyaik, óráik, de a NAK-AGRYA program sokkal életközelibb, gyakorlatiasabb. Itt sok szemszögből is láthatják ugyanazt a dolgot, és a jövő évi foglalkozásokkal még jobban szélesedik a perspektíva.

 

Így neveld az álmaidat!

A fiatal gazdák közvetlen információs támogatását, együttműködésüket és a hálózatosodásukat segítő Egyetemi Fiatal Gazda Klubok Program és Fiatal Gazda Klubok Program mellett a NAk és az AGRYA harmadik közös kezdeményezése az „Így neveld az álmaidat!” címet kapta. A program a fiatal, kezdő gazdálkodókat segíti a vállalkozói készségeik fejlesztésében. Ezt a programot az AGRYA már pilot jelleggel 2016-ban elindította, akkor jól láthatóvá volt, hogy a fiatal gazdálkodók esetében hiányoznak az alapvető vállalkozói ismeretek. Ezen tapasztalatokra építve egy egyedülálló programot és tematikát dolgoztak ki, mely során az információátadás egy szimulált vállalkozói környezethez, az otthon végzett kertészkedéshez kapcsolódott. Ennek a kezdeményezésnek az agrárvállalkozásokra specializált adaptációjára vállalkozott most a NAK az AGRYA-val közösen. A módszertan középpontjában továbbra is élményszerűség marad. A résztvevők a saját gazdaságuk elemzését, értékelését végzik el az új tudásra, tapasztalatokra építkezve. Fontos eleme a programnak, hogy erősítse az együttműködési készséget is a résztvevők között.

Mivel a szakszerű és eredményes működéshez nélkülözhetetlenek a vállalkozói ismeretek, így a program részeként közgazdasági, jogi, számviteli, adózási, kommunikációs és marketing alapismereteket kapnak a résztvevők. A gyakorlati feladatokon keresztül az alapkészségek is fejlődnek a tételes információátadáson túl. A programnak kiemelten fontos része a személyiségfejlesztés és az önismeret erősítése. Így a gyakorlati tapasztalatokkal megerősített módszertan közvetlenül alkalmazható lehet a pályájuk legelején levő és így a gazdasági kockázatoknak jobban kitett 30 év alatti fiatal gazdák fejlesztésére, hiszen ők adják ennek a programnak a speciális célcsoportját.

Az ingyenes program 16 résztvevőjét pályázaton keresztül választották ki a szervezők, azon 18-30 év közötti magyarországi fiatalok közül, akik már valamilyen mezőgazdasági tevékenységet jelenleg is végeznek. A legnagyobb segítséget a program azoknak tudja nyújtani, akik a gazdaságuk építésének még az elején járnak és így kevesebb tapasztalattal és tudással rendelkeznek. A program 6 hónapja alatt a résztvevőknek öt alkalommal összesen 15 napon kell kötelezően személyesen megjelenniük a képzéseken.

 

(nak.hu - Pécsek Imre)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám