Nemzetközi hírek

Elindult a Kárpát-medencét lefedő falugazdász-program, a hálózat működtetésére évi 420 millió forint magyar kormányzati támogatás áll rendelkezésre – hangzott el szerdai VII. Kárpát-medencei összefogás fórumon.


Farkas Sándor parlamenti államtitkár, agrárminiszter-helyettes a tanácskozást köszöntő beszédében elmondta, hogy az összegből több mint száz külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő magyar termelőket.
– A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bekapcsolódhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a határon túli magyar gazdaságok – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az agrártárca 2012-ben kezdte el kiépíteni külhoni agrárkapcsolatait, amelynek köszönhetően a minisztérium mostanra egy jól működő, az agrárium teljes területét átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik.
– A mezőgazdaság, a vidékfejlesztés a Kárpát-medencében egy rendkívül fontos terület, hiszen a külhoni magyar lakosság mintegy 70 százaléka él vidéki környezetben, és 30 százalékuk tartósan, az agráriumból tartja el családját. Mintegy 40 külhoni civil kapcsolattal van folyamatos kapcsolata az agrártárcának, amellyel mintegy félmillió, külhoni magyar gazdálkodó szólítható meg – tette hozzá.

Farkas Sándor szerint az egész Kárpát-medencében folyamatosan jelenlévő kérdés a generációváltás problémája. Ezért prioritás a szakképzés támogatása. A tárca 2014-ben indított és azóta minden évben megvalósított ösztöndíjprogramja az agrárszakon tanuló, kiemelkedő teljesítményt nyújtó külhoni egyetemista fiatalokat támogatja. Emellett fontos a felnőtt szakképzés támogatása, valamint a határon túli helyi termelők segítése is.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a gazdaság, a mezőgazdaság támogatása fontos érdek. A jövő évi költségvetési törvényben 50 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési programok megvalósítására a Kárpát-medencében, a határon túli magyar régiókban. Közölte, hogy eddig mintegy 100 milliárd forint elérhető forrás jelent meg a határon túli vállalkozások támogatására.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke azt említette, hogy a külhoni magyarsággal az országot összeköti és segíti a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), valamint a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a fórumon elmondta, nagy lépést tett a határon túli magyar gazdák érdekében a magyar szaktárca azzal, hogy elindította a kárpát-medencei falugazdász-programot.
– Meggyőződésem, hogy a kamaránál koncentrálódott tapasztalat, tudás, információbázis megosztásával hatékonyan tudjuk majd segíteni a határon túli gazdatársadalmat, így mi is hozzájárulunk a kormány külhoni gazdaságfejlesztési programjainak megvalósításához– jegyezte meg.

Mint mondta, a Szent István Egyetem képzési tematikájával és felsőoktatási tudásbázisával, valamint az infrastrukturális hátteret biztosító partnerszervezetek háttérmunkájával kiegészülve minden esély megvan rá, hogy a program eredményes legyen. Hozzátette, a falugazdászok munkájukkal nem csak a személyes gyarapodást szolgálják, de támogatják a szülőföldön való érvényesülést is, az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét is a határon túli fiatalok körében.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei