Nemzetközi hírek

2018. november 22-23. között a lengyelországi Czerwienne-ben tanácskoztak a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái. A szervezetek képviselői kiemelték, hogy garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát.


A visegrádi államok agrárkamaráinak 70. ülésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök képviselte. A 2020 utáni közös agrárpolitika kapcsán a résztvevők kiemelték, hogy garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát, beleértve a gazdálkodóknak nyújtandó kifizetéseket, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a piacon, ami a közvetlen kifizetések kiegyenlítését jelenti. A közös agrárpolitika (KAP) nagyobb környezeti és éghajlati ambíciói legalább e politika jelenlegi költségvetésének megtartását kívánják meg.

Az agrárkamarák képviselői az afrikai sertéspestis ügyében hangsúlyozták, hogy a harmadik országok által a jelentős gazdasági veszteségeket okozó behozatali korlátozások formájában bevezetett szankciók fenyegetést jelentenek a sertéságazat számára. Az EU piacán az állategészségügyi jogszabályokon túlmutató korlátozások és akadályok megkérdőjelezik az uniós szolidaritás elvét.

Egyetértettek abban, hogy az élelmiszer-termelés fenntartható jövője megteremtésének - beleértve az élelmiszer-biztonság biztosítását –, együtt kell járnia a természeti erőforrások fenntartható kezelésének biztosításával, de nem támasztva túl szigorú környezeti követelményeket.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei