Nemzetközi hírek

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége 2017. július 14. és 16. között rendezte meg a mezőgazdasági és ipari kistermelők vásárát, a IV. Turul Expót. A múlt hétvégi eseményen a NAK elnöke is jelen volt.


A magyar kormány mindig külön gondolt és gondol a kárpátaljai magyarokra, tudva, hogy milyen nagy gondokkal kell szembenézniük, de tudniuk kell, hogy a kormány mindig tekintettel van az érdekeikre – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 15-én, szombaton a kárpátaljai Tiszapéterfalván, a IV. Turul Expo kiállítást megnyitó beszédében.

Az expón mintegy száz kárpátaljai, anyaországi és a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta régiójából érkezett vállalkozó és vállalkozás állította ki termékeit. A megnyitón részt vett Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

Győrffy Balázs megjegyezte, az, hogy ez sorrendben a negyedik Turul Expo, jól mutatja, hogy a rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
– Ez nem is meglepetés, hiszen a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett esemény hiánypótló, és kiváló bemutatkozási, kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt a Kárpátalján élő és dolgozó vállalkozóknak, gazdálkodóknak. Az itt, az anyaország határain túl tevékenykedő termelőknek, vállalkozóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is igyekszik a lehetőségeihez mérten segítséget nyújtani. Az egyik legfontosabb feladatuknak tekintjük a kárpát-medencei magyar gazdák kapcsolatainak újjászervezését. Ennek jegyében vállalunk vezető szerepet a 21 kárpát-medencei gazdaszervezetet összefogó Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma koordinálásában – mondta.

A NAK elnöke hozzátette, a fórum nagyon fontos platformot ad a határon túli gazdálkodóktól érkező felvetések, kezdeményezések megtárgyalásának, és az őket segítő különböző programok kidolgozásának.
– Példának elég csak megemlíteni a pártoló kamarai tagság intézményét, amelyet a fórum tagjaitól érkezett igényeknek megfelelően vezettünk be. Ennek eredményeképpen a KEF tagszervezeteinek tagjai az agrárgazdasági kamara pártoló tagjaivá válhatnak. Ők minden információhoz hozzájutnak, valamint számukra is elérhető számos, a magyarországi tagságot megillető szolgáltatás. Ez a viszony egyfajta kapocs is lehet minden magyar gazda között. Kiemelt jelentősége van ennek, hiszen csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni – mondta.

Győrffy Balázs szólt a határon átívelő Magyarok Kenyere Programról is. Mint mondta, tavaly több mint 513 tonna búzát adtak össze a magyarországi és határon túli magyar termelők, ebből 44 tonnát a kárpátaljai gazdálkodók.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok