Nemzetközi hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) keretében második alkalommal vett részt szakmai programon magyar delegáció.


A csoport tagja a következők voltak: Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnöke; Gál István, a Pro Agricultura Carpatica Jótékonysági Alapítvány alelnöke, Szabó Attila, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Gazdakör elnöke; Fodor Levente, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének munkatársa; Benkő Zsolt, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója; Cilip Árpád, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa Elnöki Kabinetjének munkatársa, hargitai fiatal gazda, a Szent István Egyetem csíkszeredai vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzésének hallgatója. A delegációt Kocsy Béla, NAK külkapcsolati igazgatója vezette, a brüsszeli szervezésről Kasza Anikó és Endrődi György, a NAK brüsszeli irodájának vezetői gondoskodtak.

A szakmai programok keretében először Francois Guerinnel, a Copa-Cogeca főtitkári főtanácsadójával zajlott le egy találkozó, melyben tájékoztatást adott a Copa-Cogeca felépítéséről, tagsági szerkezetéről, működéséről, mindennapi szakmai munkájáról és lobbitevékenységéről. Ezt követően a résztvevők a NAK brüsszeli magyar mezőgazdasági irodájáról kaphattak rövid áttekintést. A délután az európai parlamenti látogatás jegyében telt el. Kétórás megbeszélés zajlott le Erdős Norbert EP-képviselő, Páczay György EP-asszisztens és a csoport tagjai között. Ennek keretében mindenki elmondta otthoni tapasztalatait a mezőgazdaság, illetve az azt érintő és befolyásoló agrárpolitika vonatkozásában.

Szintén tájékoztatást kaptak a 2020-ban bekövetkező KAP-reform jelenlegi állásáról. Ezt követően az Európai Parlament jogász-nyelvész csoportjának munkatársa, Wynands-Szentmáry Kinga a brüsszeli eljárásokról, a jogalkotás menetéről, általános intézményi kérdésekről beszélt. A parlamenti programot a COMAGRI ülésének rövid megtekintése zárta, melyen a delegációt hivatalosan is köszöntötte Czesław Siekierski, a mezőgazdasági bizottság elnöke.

A brüsszeli út második napján először a Magyar Fejlesztési Központ brüsszeli irodájában találkozott a csoport Bús Milánnal és Johann Friedmann-nal, akik betekintést engedtek a szervezet munkájába, felvázolva azon nagyon komoly lehetőségeket európai uniós támogatások lehetséges megszerzése terén, melyre a határon túli magyaroknak is megvan a potenciális lehetősége. A szakmai programokat a Balassi Intézetben tett látogatással zárta a csoport, ahol Villegas-Vitézy Zsófia intézményvezető adott érdekes tájékoztatást az intézményben folyó munkáról és legfőképpen az ott zajló magas nívójú kulturális programokról.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok