Nemzetközi hírek

Az EIP-AGRI keretében 2017 és 2018-ban – a digitalizációtól kezdve a piacorientált élelmiszer-előállításig – több téma is terítékre kerülhet. A hálózat a legnépszerűbb témák köré szervezi majd tevékenységeit.

 

A lehetséges fókusztémákat az alábbiakban foglaljuk össze.


Digitalizáció az élelmiszergazdaságban
Az agrárium folyamatait is egyre nagyobb mértékben áthatja a digitalizáció, egyre szélesebb adatkörben (talaj, időjárás, logisztika) keletkeznek – gyakran folyamatosan – helyspecifikus adatok. Ahhoz, hogy ezek az adatok valódi lehetőséget biztosítsanak a versenyképesség növelését célzó döntésekben, kiforrott értékelési módszerekre, megfelelő technológiai háttérre van szükség (pl.: mobil applikációkra, internetes kalkulátorokra).

Agrár-környezet fenntarthatósága
A mezőgazdasági termeléshez szükséges környezeti erőforrásokat meg kell őrizni, fejleszteni. Ennek érdekében a talajállapot és -minőség fenntartása, a megfelelő vízgazdálkodás, a hazai klímához alkalmazkodó növénytermesztés, valamint az agrár-erdészeti rendszerekben rejlő potenciál kihasználásának lehetőségeit érdemes fókuszba állítani.

Öntözés
A magyar mezőgazdaság egy hektár termőföldön az uniós átlagkibocsátásnak jelenleg nem egészen kétharmadát termeli meg. Öntözéses gazdálkodással – növényfajtától függően – akár 45%-kal is javítani lehetne a termelékenységen, mégis maximum 2 %-át öntözzük a területeinknek (EU átlag: 8,7 %). A klímaváltozás miatt továbbá a belvíz- és az aszály veszélye is egy vízválság felé sodor bennünket. A károk megelőzésére megfelelő agrotechnikára, az öntözés fejlesztésére például kollektív beruházásokra lenne szükség.

Hazai fajtanemesítés és -adaptálás, illetve szaporítóanyag-előállítás
A magyar fajtanemesítés a legtöbb esetben nem tudja kiszolgálni a hazai piaci igényeket. Ennek többek között oka az előállító üzemek kis száma és kapacitása, a meglévő üzemeknél a legkorszerűbb technológiák hiánya, valamint a nemzetközi fajtanemesítő piacon kialakult éles verseny. Fontos lenne a meglévő genetikai állomány megőrzése, erre alapozva az ökológiai viszonyoknak megfelelő hazai fajták előállítása, kísérleti kertekben a külföldi fajta adaptáció felpörgetése, minderre épülően a hazai szaporító anyag előállítás teljes rendszerének megszervezése.

Növényvédelem, állategészségügy és állatjólét
A termelési biztonságnak feltétele a megfelelő növényvédelmi, állategészségügyi és állatjóléti intézkedések bevezetése. A klímaváltozás és a globalizáció folyamatainak hatására azonban egyre nehezebb az optimális termelési szinthez szükséges körülmények megteremtése, megnőtt a növényi- és állatbetegséget, továbbá -károkat okozó károsítók száma. Fontos ezért a védekezést segítő döntéstámogató rendszerek és a rendelkezésre álló védekezési lehetőségek szélesítése, a humánegészségügyi kockázatok alacsony szinten tartása mellett.

Ökológiai gazdálkodás
Az ökológiai gazdálkodásban, napjainkban az inputanyagok esetében (a tápanyag-utánpótlás és a használható növényvédő szerek körében) van szükség további felhasználható termékekre; illetve az agrotechnológia területén mutatkozik igény olyan új megoldásokra, amelyek hatékonyabb, gazdaságosabb és a környezeti erőforrásokra nézve is kedvezőbb gazdálkodást tesznek lehetővé.

Alternatív energiaforrások és biomassza-hasznosítás
A magyarországi biomassza-termelésben és megújulóenergia-előállításban még komoly potenciál van. Egyrészt javítani lehetne a jelenleg alkalmazott technológiák költséghatékonyságán (biogáz-üzemeknek csekély hányadát üzemeltetik gazdaságosan), másrészt figyelemmel kellene lenni a még ki nem használt lehetőségekre is. A mezőgazdaság továbbá kimondottan energiaigényes ágazat, így megújuló energiaforrásokkal hosszú távon jóval gazdaságosabbá is lehetne tenni az energia felhasználást (kb. 10 év alatt térülnek meg az ilyen beruházások).

Fehérjenövény-termesztés és egyéb fehérjeforrások
A Magyarországon termesztett szója a hazai szükséglet 10-30%-át fedi le, ezért importból szükséges pótolni a hiányzó mennyiséget, amely már javarészt génmódosított alapanyagból előállított szójadarát jelent. Fontos ezért, hogy a szója és más fehérjenövények termelését, különösen annak versenyképességét a főbb szántóföldi kultúrákkal szemben növelni lehessen. Akár új fajták alkalmazásával, a termesztéstechnológiai ismeretek bővítésével, vagy az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek feltárásával.

Együttműködések és integrációk
Az együttműködésekben, integrációkban való részvétel javítja a termelők piaci, egyben jövedelmi helyzetét, működésük hatékonyságát. A termelők nagy része azonban a távolságtartás, bizalomhiány, és az elkötelezettségtől való félelem miatt nem szívesen vesz részt ilyen szerveződésekben. Fontos ezért az együttműködési hajlandóság ösztönzése mind a termelők között, mind az egyes termékpályák mentén, vertikálisan is.

Piacorientált élelmiszer-előállítás
A piaci igényekhez igazodó, így sikerrel értékesíthető késztermékek előállításának előfeltétele, hogy az élelmiszerlánc szereplői ismerjék a fogyasztói igényeket és ennek megfelelően fejlesszék folyamataikat, termékeiket (az élelmiszerlánc minden szakasza bekapcsolódjon az értékteremtésbe). Mindehhez szükség van a naprakész piaci, élelmiszer-biztonsági, minőségi és technológiai tudásra, továbbá az innovatív megoldások ismeretére, alkalmazására (pl.: új nyomon követési rendszerek bevezetésére).

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám